Egyperces

2014.12.25. 09:34

Betiltották a karácsonyt egy egyetemen

Megtiltották giccses idegen ünnepnek tartott karácsony megtartását, és ahelyett propagandafilmek nézésére kötelezte hallgatóit egy egyetem Kínában.

Megtiltotta az általa az ország hagyományaival összeegyeztethetetlen, giccses idegen ünnepnek tartott karácsony megtartását, és ahelyett propagandafilmek nézésére kötelezte hallgatóit egy egyetem Kínában - jelentette a helyi média csütörtökön.

Az állami média jelentései szerint a Hszian városában működő Északnyugati Egyetem egy kampuszán "Iparkodjatok Kína kiemelkedő fiai és lányai lenni, mondjatok nemet a giccses nyugati ünnepekre" és "Álljatok ellen a nyugati kultúra terjeszkedésének" feliratú molinókat feszítettek ki.

A diákok pedig arról számoltak be, hogy kötelező jelleggel három órán át propagandafilmeket kellett nézniük karácsony napján, amelyek közül egy Konfuciusz kínai filozófusról szólt. A vetítések alatt a tanárok állítólag őrt álltak az ajtóknál, és senkinek nem engedték, hogy elhagyja a termet.

Az egyetem egyik pártbizottságának mikroblogján pedig arra szólították fel a diákokat, hogy "ne csodálják a külföldieket", és fordítsanak nagyobb figyelmet a hagyományos kínai ünnepekre.

"Az utóbbi években egyre több kínai kezdte komolyan venni a külföldi ünnepeket. Az ő szemükben a Nyugat fejlettebb, mint Kína, és az hiszik, hogy az ő ünnepeik elegánsabbak a mieinknél, sőt hogy a nyugati fesztiválok divatosak, a hagyományos kínaiak pedig idejét múltak" - panaszkodott a pártbizottság.

A Csöcsiang tartománybeli Vencsou városában a hatóságok az iskolákban és óvodákban tiltottak be mindennemű karácsonyi ünnepséget, és a tilalom betartását kiküldött felügyelők ellenőrzik. A város oktatási hivatala szerint a lépés célja, hogy szembeszálljanak a nyugati ünnepeket a kínaiak kárára övező "megszállottsággal".

A karácsony nem tartozik a hagyományos kínai ünnepek közé, de az ország nagyvárosaiban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, különösképpen a fiatalok körében, akik közül egyre többen díszítik fel otthonukat és ajándékozzák meg egymást ez alkalomból. Ugyanakkor ez, illetve általában véve a fiataloknak a nyugati popkultúra iránti fogékonysága gyakran kelt visszatetszést a Kínai Kommunista Párt konzervatívabb vezetői köreiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!