Szegedi Tudományegyetem

2014.02.05. 23:03

Észnél kell lennie a felvételizőnek

Szeged - Nem a taktikázgatóknak, inkább a stratégáknak kedvez a továbbtanulási rendszer. Homoki-Nagy Máriától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől kértünk felvételi tanácsokat.

Újszászi Ilona

Észnél kell lennie, folyamatosan formában kell tartania magát az érettségire készülőnek ahhoz, hogy bejusson az egyetemre.

– A szakok többségénél az emelt szintű érettségi jelenti a belépőt. E feltétel teljesítése szinte fontosabb, mint az, hogy e vizsga mennyi pontot hoz – mondja Homoki-Nagy Mária. A Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese arra is rávilágít, hogy megemelkedtek a ponthatárok. Ezt szem előtt tartva oda kellett figyelnie a végzős középiskolásnak, hogy milyen eredménnyel zárta a félévet, és az érettségiig nemigen lazíthat. Persze arra azért számíthat a diák, hogy összpontszámként a számára kedvezőbb eredményt veszik majd figyelembe: vagy a harmad- és negyedév év végi osztályzatokat és az érettségit összegzik, vagy az érettségi végét duplázzák.

Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint

Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese szerint a számok bizonyítják, a mindennapok tapasztalata igazolja, hogy érdemes továbbtanulni, diplomát szerezni. Fotó: Frank Yvette 
Kar- és szakfüggő a pluszpontok rendszere. Például a halmozottan hátrányos helyzet pluszpontot jelent. Ezzel a kompenzációval egyetért a szegedi rektorhelyettes. Idei újdonság, hogy már nincs papíralapú felvételi tájékoztató, csak az interneten gyűjthető be a kellő mennyiségű információ a továbbtanulásról.

Második kör

Nem kell elkeserednie annak, akinek nem sikerül elsőre bejutnia az egyetemre. A pótfelvételis második körben próbálkozók számára vigasz lehet, hogy olyan újdonságra is jelentkezhetnek, mint például a mikrobionika, amely az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar szakkínálatát növeli. A továbbtanulásban az a legszebb, hogy folyamatosan lehetőséget kínál a tervezésre és újratervezésre.

– Tárt karokkal várja a Szegedi Tudományegyetem az érettségizetteket. Új szakok most nincsenek, de az egyetem 12 kara és a tanárképző központ akkora szakválasztékot jelent, hogy nálunk szinte mindenki megtalálja a kedvére való továbbtanulási irányt – véli a szegedi oktatási rektorhelyettes. – Aki menet közben mégis meggondolja magát, törvény adta joga, hogy szakot váltson, például intézményen belül is. Igaz, arra figyelni kell, hogy 12 szemeszter alatt lezárja tanulmányait.

16 népszerű szakon azonban a megemelt ponthatárnál is magasabb a bejutási küszöb. Ugyanakkor Szegeden e szakok mindegyikén van államilag támogatott hely is. Ezt azért fontos tudni, mert ha az államilag finanszírozott helyről rossz tanulmányai miatt kipottyan valaki, helyére a legjobb eredményt elérő önköltséges kerülhet.

– Osztatlan tanár szakra különösen érdemes jelentkezni – jelenti ki [namelink name="Homoki-Nagy Mária"].

– Az első félév tapasztalata, hogy a két szak miatt kötetlenebb a tanrendjük, összetartók, ráadásul közülük minden harmadik kapott úgynevezett tanár szakos hallgatónak járó havi 50–70 ezer forint ösztöndíjat.

A megcélzott intézmények sorrendjének felállításában döntő, hogy mi a diák továbbtanulási iránya, illetve minek a finanszírozását vállalja a szülő.
A február 8-i összegyetemi nyílt napon tartott szülői értekezleten Homoki-Nagy Mária az anyák és apák figyelmébe ajánlja majd, hogy az SZTE kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere gazdag lehetőséget kínál a diákoknak a külföldi tanulmányok folytatására. Itt kiváló a nyelvi képzés és – az intézményközi együttműködésnek hála – a kollégiumi ellátás. Közben az egyetemi épületek folyamatosan megújulnak – most éppen a matematikusok Bolyai-intézete. A hallgatóknak lelki és módszertani támogatást nyújt a Karrieriroda, az életvezetési tanácsadó központ. Az itt tanulók számára kiváló gyakorló terepet kínál – gazdasági és ipari kapcsolatai révén – az SZTE.

Nyílt nap: február 8.

Nyiss ajtót a jövődre! címmel február 8-án 9 órától nyílt napra várja a továbbtanulást tervezőket és szüleiket a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény Rektori Hivatala épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) az érdeklődők mindent megtudhatnak a felvételi eljárás menetéről és az itteni képzések követelményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!