Szeged és környéke

2014.05.18. 22:10

Megfelezték a falvak vezetőinek fizetését

Csongrád megye - 275 ezer helyett 150 ezer forint lehet ősztől Hajnal Gábor, Óföldeák polgármesterének fizetése. A Makó melletti 479 fős település vezetője még nem döntötte el, indul-e ezek után a polgármesteri székért az októberi önkormányzati választáson.

Szabó C. Szilárd

– Mit mondjak? Nem örülök. Szerintem nem átgondolt a polgármesterek díjazásáról szóló törvény módosítása. Megalázó a csökkentés – mondta lapunk érdeklődésére Óföldeák polgármestere. [namelink name="Hajnal Gábor"] 2004-ben időközi választáson nyerte el a polgármesteri tisztséget, azóta áll a Makó melletti kistelepülés élén. Elmondása szerint Óföldeákon jelenleg 479-en élnek. Hajnal Gábornak főállású polgármesterként bruttó 275 ezer forint a havi fizetése. Ez az önkormányzati választások napjáig hatályos.

A törvény változásával októbertől az 500-nál kevesebb lakosú települések polgármesterei maximum bruttó 149 ezer 575 forintot keresnek majd havonta. Sokan gondolják úgy, hogy emiatt nem lesz nagy tolongás a kistelepüléseken a polgármesteri székért.

1048 ötszáz főnél kevesebb lakosú település

Magyarországon közel 3200 településen működik önkormányzat. [namelink name="Schmidt Jenő"], a TÖOSZ elnöke elmondta: 1048 településen – ami a magyar települések egyharmada – kevesebben élnek ötszáznál. Ezernél kevesebb lakosú településből 1719 található az országban.
A társadalmi megbízatású polgármestereknek az 500-nál kevesebb lakosú településeken bruttó 74 ezer forint lesz ősztől az illetménye a törvény szerint. – Annyit keres majd így a polgármester, mint egy közmunkás, miközben ő teljes felelősséget vállal a falu vagyonáért. Ez így nagyon nincs rendben – magyarázta Hajnal Gábor, aki még nem döntötte el, hogy indul-e az őszi választáson.

– Biztosan vannak olyanok, akik irigykednek, és soknak tartják a főállású polgármester bruttó 150 ezer forintját, de azt mondom erre, szabad a pálya, ki lehet állni az emberek elé, el lehet indulni a választáson, és vállalni lehet a szolgálatot – mondta Óföldeák polgármestere. Állítása szerint egy kis faluban – ahol a pénzügyesen és a falugondnokon kívül nem nagyon dolgozik más a hivatalban – mindenhez értenie kell a polgármesternek.

Ezt hangsúlyozta a megye legkisebb lélekszámú településének, Kövegynek is a polgármestere. [namelink name="Galgóczkiné Krobák Mária"] 2006 és 2010 között társadalmi megbízatású polgármesterként irányította a 400 fős Kövegyet, amiért elmondása szerint nettó 72 ezer forintot kapott. – 2010 óta főállású polgármesterként bruttó 270 ezer forint a havi fizetésem, ami azt jelenti, hogy nettó 177 ezer forintot kapok kézhez. A törvényi változásról nincs mondanivalóm. Indulok az őszi önkormányzati választáson, mert juttatástól függetlenül ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet végezni 10-12 órában – magyarázta a megye legkisebb falujának polgármestere.

Az új rendszerben is lakosságszám-arányosan differenciálják a polgármesterek fizetését – tudtuk meg Schmidt Jenőtől. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke elmondta, a megyei jogú városok és a fővárosi kerületek polgármesterei kivételével minden polgármester fizetése csökken ősztől 10-15 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!