Ország-világ

2014.10.06. 19:42

A Greenpeace azt követeli, a kormány álljon el a paksi megállapodástól

A környezetvédelmi szervezet szerint a Roszatom átláthatatlanul működik, súlyosan károsítja a környezetet és a létesítményei környékén élő emberek egészségét.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Roszatommal és az orosz állammal kötött paksi "paktumtól" - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A környezetvédelmi szervezet a közlemény szerint hétfőn mutatta be A Roszatom kockázatai című új jelentését. A Roszatom a jelentés szerint átláthatatlanul működik, tevékenységeire, kiadásaira, vagyonfelhasználására vonatkozó adatait nem köteles közzétenni, állami kontroll alatt áll. A vállalat csak 2012-ben 2,97 milliárd euró állami támogatást kapott és emellett egyéb, közvetett támogatásokban is részesül.

Kédeselmek, költségtúllépés



A Roszatom reaktorépítési projektjeit a Greenpeace szerint nem csupán a megfelelő biztonsági ellenőrzési mechanizmusok hiánya és biztonsági aggályok, de késedelmek és költségtúllépések is jellemzik, csakúgy, mint a nukleáris iparág minden más szereplőjét a világ bármely részén.

A Greenpeace szerint a Roszatom a valóságosnál több külföldi, építés alatt álló reaktorról beszél. Mint írják, a cég 2012-ben 30 építés alatt álló vagy aktív projektnek minősülő külföldi reaktorfejlesztésről számolt be, 2014-re azonban nyilvános honlapján már csupán 13 kivitelezés alatt álló reaktort említ. A valóságban a felsoroltak közül mindössze 4 áll építés alatt.

Súlyosan károsítja a környeztetet



A Roszatom súlyosan károsítja a környezetet és a létesítményei környékén élő emberek egészségét - állítja a környezetvédelmi szervezet. A majaki nukleárishulladékot-feldolgozó környékén, Muszlimovóban négyszer gyakoribb a rákbetegség és 25-ször több a genetikai rendellenesség, mint Oroszország többi részén, valamint a lakosság nagy többsége legalább öt súlyos betegségben szenved egyszerre.

"A Greenpeace felszólítja ezért a magyar kormányt, hogy álljon el minden Majakba induló szállítástól, és a paksi bővítéstől. Valamint felszólítjuk az Országos Atomenergia Hivatalt (OAH), a felelős kormányszerveket és mindkét paksi atomerőművi céget, hogy hozzák nyilvánosságra: milyen bizonyítékaik vannak arra, hogy a Magyarországról kiszállított sérült és kiégett fűtőelemek reprocesszálása során nem kerül radioaktív szennyeződés a környezetbe" - írja a szervezet.

(A reprocesszálás a kiégett fűtőelemek feldolgozását, és a benne maradt, illetve az üzem során képződött hasadóanyagok újrahasznosítását jelenti.)

Rehabilitálnak Majak környékén



A Roszatom magyarországi tájékoztató oldalán, az atomenergiainfo.hu-n hétfőn azt írta, hogy az orosz állami atomenergetikai konszern és a Cseljabinszk megyei kormányzat jelenleg nagyszabású rehabilitációs programot valósít meg a Majak nukleáris hulladékot feldolgozó üzem által 1949 és 1957 között okozott nukleáris környezetszennyezés következményeinek felszámolása érdekében.

A 2006 óta zajló program a szennyezett területek problémáinak végleges rendezését szolgálja. A 2004-es pozsonyi orosz-amerikai egyezmény alapján az orosz fűtőanyagot használó külföldi kutatóreaktorokban végrehajtott üzemanyagcseréből, illetve a magas dúsítottságú üzemanyag oroszországi feldolgozásra való visszaszállításából befolyt összegek egy részét rehabilitációs célra használják.

"A Roszatom a helyi hatóságokkal karöltve, a Cseljabinszk megyei területek rehabilitációjára fordítja a tizennégy országból, köztük Magyarországról, a csillebérci kutatóreaktorból származó magas, 20 százalék feletti dúsítottságú urán üzemanyag visszaszállításából származó összegeket is csakúgy, mint azt a 2,2 millió dollárt, amelyet Magyarország fizetett a 2003-as paksi üzemzavar során keletkezett, besugárzott fűtőanyag 2014. júliusi visszaszállításáért" - írják.

A kiégett fűtőelemek feldolgozását végző Majak ma szigorúan ellenőrzött technológiát használ, miután Nagy-Britanniához vagy Franciaországhoz hasonlóan Oroszország is reprocesszálja a fűtőanyagot. Ráadásul Oroszország élen jár a negyedik generációs gyorsneutronos erőművek és az üzemanyagciklus zárását célzó kutatás-fejlesztésben, amely minimalizálja a keletkező nukleáris hulladék mennyiségét - írják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában