Ország-világ

2014.06.09. 17:35

Újabb támadás Kurdisztáni Hazafias Szövetség ellen, halottak

Újabb merényletet hajtottak végre Irakban az államfő, Dzsalal Talabani által vezetett Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) egy irodájánál hétfő délben, a kettős robbantásban legalább huszonkilencen életüket vesztették, százötvenen megsebesültek. <br>

A teherautóba rejtett pokolgépek a Kurdisztáni Hazafias Szövetség Irak északi, Tuz Kurmatu nevű városában lévő irodájának közelében robbantak - közölték a helyi hatóságok. Az első a PUK, valamint a Kurdisztáni Kommunista Párt irodájához vezető úton felállított ellenőrzőpontnál, a második - vélhetően egy távirányítású pokolgép - nem sokkal később lépett működésbe, amikor emberek lepték el a helyszínt. A második robbantásban több épület és autó is megsemmisült.

A terrorcselekményt egy nappal az után hajtották végre, hogy kettős robbantásos merényletben legalább tizenkilencen életüket vesztették és mintegy ötvenen megsebesültek a Kurdisztáni Hazafias Szövetségnek a Bagdadtól északkeletre fekvő Dzsalulában lévő irodájánál. A vasárnapi merénylet elkövetését az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű terrorszervezet vállalta magára.

Újabb támadás Kurdisztáni Hazafias Szövetség ellen, halottak. MTI/AP/Emad Matti


Hétfőn számos további támadás történt Irakban. Bagdadtól északkeletre egy ellenőrzőponton ismeretlen fegyveresek négy katonával és két rendőrrel végeztek. A fővárosban egy robbantásban egy kormányhivatalnok vesztette életét, egy lövöldözés során pedig egy ingatlanügynököt öltek meg.

Egy hajóra rejtett pokolgép elpusztított egy hidat az Eufrátesz folyón a hónapok óta az ILIÁ kezén lévő Fallúdzsa városa és Bagdad között. Ramádiban a helyi hatóságok közlése szerint fegyveres túszejtők továbbra is fogva tartják egy ottani egyetem legalább tizenöt munkatársát.

Irakban csak idén májusban 799 ember halt meg terrorakciókban, köztük 603 civil. Tavaly 8868, idén pedig már több mint 4300 halálos áldozatot szedett az erőszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában