Szeged és környéke

2012.05.11. 22:48

Kerékpárutak a kistelepülésekre - pedig igény az lenne rá

Csongrád megye - A Szeged környéki kistelepülések többségéhez még nem épült ki közvetlen kerékpárút. A Bajai úton a ruzsai elágazásig és Klárafalva előtt is csak néhány kilométeres szakasz hiányozna a bringások biztonságos közlekedéséhez.

Vida-Szűcs Imre

Merre indulhat nyugodt szívvel, és merre kell nagyobb kockázatot vállalnia annak, aki kerékpárra pattanva csillagtúrázni indul Szegedről? – erre a kérdésre kerestük a választ, amikor megvizsgáltuk, milyen képet mutatna a csongrádi megyeszékhely és a környező települések közötti kerékpárutakat tartalmazó térkép.

Előnyben vannak a deszki és a dorozsmai bringások – állapítottuk meg. Szőregen keresztül Deszkre, a folytatásban pedig csaknem Klárafalváig jól kiépített kerékpárút vezet. Körülbelül egy kilométerrel Klárafalva előtt azonban megszakad az út, és a tiltó tábla miatt szabályosan tovább sem hajthatnak a kerekezők – hívta fel a figyelmet a problémára [namelink name="ifj. Nagy Gábor"], a Magyar Kerékpárosklub szegedi alapszervezetének titkára. Kiskundorozsmára és Sziksósra is eljuthatunk bicikliúton, a Bordánnyal való összeköttetés azonban még hiányzik.

Szegedről Szőregen keresztül Deszkre, a folytatásban pedig csaknem Klárafalváig jól kiépített kerékpárút vezet.  Fotó: Karnok Csaba

Szegedről Szőregen keresztül Deszkre, majd csaknem Klárafalváig kiépített kerékpárút vezet.
Fotó: Karnok Csaba

A Röszkére igyekvők Szentmihályig gördülhetnek kerékpárúton, majd egy alacsony forgalmú, régi úton mehetnek tovább. A Bajai úttal párhuzamosan jelenleg a Maty-érig tekerhetünk. Ifj. Nagy Gábor szerint onnan egy 4 kilométeres szakasz kiépítésére lenne szükség, hogy rácsatlakozhassunk a ruzsai elágazástól Ásotthalomig tartó bicikliútra. Az 5-ös főúton a gumigyárnál ér véget a bringás infrastruktúra, bár információnk szerint a logisztikai központig tervezték ennek továbbépítését.

Algyőre sem kerekezhetünk pillanatnyilag kerékpárúton, bár úgy tudjuk, a 47-es út burkolatának megerősítésével együtt tervbe vettek egy kerékpárutat Orosházáig. Egy határon átnyúló projektben a jövőben kiépülhet az Újszentivánon át Tiszaszigetre vezető bringaút is. A Magyar Kerékpárosklub szegedi titkára jelenleg a klárafalvi „csonk" befejezését és a Bajai úti kerékpárút folytatását tartaná a legfontosabbnak. Az építkezéseket gyakran az érintett területek ingatlantulajdonosaival való megegyezés is hátráltatja.

A sándorfalvi terve kész, pénzre várnak
Amint megírtuk, 2008-ban elkészültek a tervei a Szegedet Ópusztaszerrel összekötő, 28 kilométeres bicikliútnak, amely uniós forrás hiányában egyelőre nem épült meg. A sándorfalviaknak régi vágyuk, hogy biztonságosan kerekezhessenek a megyeszékhelyre és vissza. A rendőrségi statisztika szerint az említett szakaszon 2008 és 2011 között minden évre jutott egy-egy súlyos kerékpáros baleset.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!