Ország-világ

2013.06.07. 23:07

Megoperálták Fülöp edinburghi herceget

II. Erzsébet királynő férjén "feltáró jellegű műtétet végeztek", kielégítő az állapota.

MTI

Megoperálták pénteken Fülöp edinburghi herceget. II. Erzsébet királynő férje, akin "feltáró jellegű műtétet végeztek", a hivatalos közlés szerint kielégítő állapotban van.

Fülöp herceget előző nap szállították kórházba, miután ezt az elmúlt időszakban elvégzett hasüregi vizsgálatok alapján orvosai indokoltnak tartották. Pénteken, az előzetesen bejelentett terveknek megfelelően, altatás mellett "feltáró jellegű műtétet" végeztek rajta.

A Buckingham-palota - az első számú londoni királyi rezidencia - bejelentése szerint az orvosok most "elemzik" az operáció eredményét, és a herceg "kielégítő állapotban" van.

Az udvar továbbra sem közölt semmiféle érdemi információt Fülöp herceg betegségéről. A hivatalos álláspont az, hogy "előre tervezett, nem sürgősségi jellegű" beavatkozásról és kezelésről van szó.

Fülöp, aki hétfőn tölti be 92. életévét, az elmúlt napokban kétszer is törölni volt kénytelen hivatalos programjait "megfázásként" leírt, ám közelebbről hivatalosan ugyancsak nem részletezett egészségi problémák miatt. Ugyanakkor az idős herceg jelen volt a királynő megkoronázásának 60. évfordulója alkalmából a londoni Westminster-apátságban rendezett keddi hálaadó istentiszteleten, és a Buckingham-palotában csütörtök délután megrendezett hagyományos nyár eleji partin is, amelyen minden évben véletlenszerűen kiválasztott alattvalók ezreit látja vendégül a királyi család.

A 87 esztendős II. Erzsébet királynő folytatja hivatalos programjait. Pénteken személyesen avatta fel a BBC vadonatúj londoni televíziós és rádiós hírszerkesztő és műsorszóró központját. A BBC egyik vezető riportere, akivel az épületet körbejáró uralkodó szóba elegyedett, megemlítette, hogy Fülöp még az előző napi kerti partin is teljesen egészségesnek tűnt. II. Erzsébet úgy felelt: "ez azért van, mert nem beteg".

Az edinburghi herceg - aki korábban szinte kikezdhetetlen egészségi állapotáról volt közismert - másfél éven belül negyedszer szorul kórházi kezelésre.

A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amely miatt Fülöpöt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani.

A problémát katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek.

Tavaly nyáron Fülöpöt heveny húgyúti fertőzés miatt kétszer is kórházba szállították, bár e betegségből is gyorsan felépült.

Idén márciusban II. Erzsébet királynő is kórházi ellátásra szorult heveny emésztőszervi fertőzés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában