Ország-világ

2013.07.03. 10:47

Pakisztán: amerikai dróntámadás végzett a lázadókkal

Amerikai drónról elindított rakéták megöltek 16 feltételezett iszlamista lázadót szerda hajnalban Pakisztán északnyugati részén.

Amerikai drónról elindított rakéták megöltek 16 feltételezett iszlamista lázadót szerda hajnalban Pakisztán északnyugati részén - közölték helyi biztonsági tisztségviselők. Ezzel csaknem egy időben szintén iszlamista lázadók megtámadtak egy határőr-kapitányságot az országnak ugyancsak ebben a részében - közölte egy kormánytisztviselő.

Az amerikai drón egy házat talált el két rakétával egy piac mellett Észak-Vazirisztán törzsi terület tartományi székhelyén, Mirámsáhban. A támadásnak két sebesültje is van. Az áldozatokról feltételezik, hogy iszlamista szélsőségesek, esetleg az afganisztáni Hakkani-hálózat emberei voltak, de kilétükről többet nem tudtak mondani a nyilatkozó biztonsági tisztségviselők. A Hakkani-hálózatot Washington az egyik legveszélyesebb lázadószervezetnek tartja, amely az amerikai erők ellen harcol Afganisztánban.

Az idén ez volt a legsúlyosabb amerikai dróntámadás Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén feltételezett szélsőségesek ellen. Egyúttal amerikai drón másodszor hajtott végre ilyen akciót azóta, hogy Iszlámábádban hivatalba lépett Navaz Sarif új miniszterelnök. Sarif követeli, hogy az Egyesült Államok azonnal hagyjon fel az ilyen támadásokkal, mert ezeket az ország szuverenitásába való súlyos beavatkozásnak tartja.

A kapitányság elleni szerda hajnali támadásban a szélsőségesek megöltek hat határrendészt, hét másikat pedig megsebesítettek. Az eset Pesavartól 25 kilométerrel délkeletre történt. A határrendészek felvették a harcot a támadókkal, a tűzpárbaj órákig tartott. A szélsőségesek közül is meghalt több, de pontos számukat nem tudta megmondani a nyilatkozó kormánytisztviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában