Szeged és környéke

2013.08.23. 22:08

62 százalékkal nőtt a menzadíj

Szeged - Szeptembertől havi 12 ezer 500 forintot kell fizetniük a menzáért az eddigi 7800 forint helyett a szegedi Kiss Ferenc erdészeti és a Fodor József élelmiszeripari szakközépiskola diákjainak. Az intézmények augusztus 1-jével a KLIK-től a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásába kerültek. Erről senki sem értesítette hivatalosan a várost.

Munkatársunktól

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal – érzékeltette az oktatásban kialakult helyzetet egy szegedi szakértő, aki szerint hatalmas a káosz az iskolákban a tanév indulása előtt másfél héttel. Az országban közel száz iskolában még nincs igazgató és a januári, minden önkormányzati iskolára kiterjedő fenntartóváltás után 7 hónappal újabb fenntartóváltás is történt a nyár folyamán.

Augusztus 1-jével a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) fenntartásába került két szegedi középiskola is – a Kiss Ferenc és a Fodor József –, de erről hivatalosan még senki sem értesítette az önkormányzatot, amelynek eddig törvényi kötelezettsége volt a közétkeztetés biztosítása. A KLIK január 1-jével vette át a szakképző intézmények fenntartását, és ezeket az iskolákat az állami szerv működtette, működteti. Az önkormányzat a KLIK-kel kötött vagyonkezelési szerződést a város tulajdonában lévő épületekre. Lapunk érdeklődésére a városházán elmondták, az önkormányzat – kezdeményezés hiányában – még nem kötötte meg az új fenntartóval, a Vidékfejlesztési Minisztériummal a vagyonkezelési szerződést.

Pékverseny a Fodor középiskolában. Fotó: Frank Yvette

Pékverseny a Fodor középiskolában.
Fotó: Frank Yvette

A közétkeztetésről szóló törvény alapján a KLIK fenntartásában működő iskolákban a város feladata a közétkeztetés biztosítása. Ennek bonyolításában jelentős szerepet vállal a város fenntartásában működő Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata (NGSZ). Az intézmény vezetője, Kardos Kálmán lapunknak elmondta, augusztus közepe óta bombázzák kérdésekkel a Vidékfejlesztési Minisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát a fenntartóváltással kapcsolatban, de elmondása szerint vagy nem válaszolnak a kérdéseikre, vagy türelmet kérnek. Mivel augusztus 22-étől szedik be a menzapénzt a diákoktól, szeretnék tudni, hogy a VM fenntartásában működő Kiss Ferencben és Fodor Józsefben ki gondoskodik majd a közétkeztetésről, ki finanszírozza az ebédet, mert a törvény szerint itt nem kell erről gondoskodnia az önkormányzatnak.

Maradtak az igazgatók

A Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartásában működő iskolákban maradtak a régi igazgatók. Augusztus 1-jével nevezték ki a Kiss Ferenc direktorának Halápi Nándort, a Fodor igazgatójának pedig Dombóvári Tamást. Az intézmények önálló gazdálkodó egységként tevékenykednek. Működtetésüket a Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) látja el.

A menzadíj összességében 21 százalékban állami normatívából, 40 százalékban városi támogatásból és 39 százalékban a diákok által befizetett ebédpénzből áll. – Mivel a menzával kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ, a két intézmény igazgatójával abban állapodtunk meg, hogy két hónapig még a város biztosítja a közétkeztetést a Kiss Ferencben és a Fodorban. Mivel a kollégiumokat továbbra is az önkormányzat működteti, a kollégisták továbbra is kedvezményes áron, havi 7800 forintért kapják az ebédet, a többieknek azonban teljes árat, 12 ezer 500 forintot kell fizetniük. Ennek oka, hogy az étkezési díj 40 százalékát az önkormányzat fizette eddig, viszont szeptembertől megszűnt ez a kötelezettsége, és az állami támogatás lehívására sem jogosult. A diáknak viszont ennie kell! Amint meglesz a gazdája az egész dolognak és kiderül, ki finanszírozza a diákok kedvezményes étkeztetését, visszamenőleg visszafizetjük a szülőknek a pénzt – hangsúlyozta Kardos Kálmán.

Az ügyben megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot. Megkérdeztük, miért nem tájékoztatták eddig az önkormányzatot a fenntartóváltásról; mikor írják alá az önkormányzattal a vagyonkezelési szerződést; ki finanszírozza, kinek lesz a feladata a közétkeztetés biztosítása a VM által fenntartott szegedi iskolákban. Lapzártánkig nem kaptunk választ. Választ kapott viszont kérdésére tegnap az NGSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ebben Kardos Kálmán elmondása szerint az EMMI megerősítette őket, hogy jól értelmezték a törvényt, szeptembertől nem az önkormányzat feladata a két iskola diákjainak közétkeztetése. – Az más kérdés, hogy másfél hét alatt senki sem képes ezt ismeretlen pénzügyi források, szabályok hiányában átvállalni. Emiatt két hónapig továbbra is biztosítjuk az étkezést kedvezmények nélküli áron – mondta az NGSZ igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!