Ország-világ

2013.01.18. 22:34

Hende: rendkívül hálásak a balti államok Magyarországnak

A miniszter háromnapos hivatalos baltikumi látogatáson vett részt.

Rendkívül hálásak a balti államok Magyarországnak azért, hogy hajlandó részt venni Gripen vadászgépeivel légterük védelmezésében - közölte [namelink name="Hende Csaba"] honvédelmi miniszter pénteken telefonon.

A miniszter háromnapos hivatalos baltikumi látogatása végén elmondta: a Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztereivel folytatott tárgyalásokon azt hangsúlyozta, hogy a magyar légtér, ugyanúgy, mint a balti államok légtere, egyben a NATO légtere is, így közösnek tekinthető, és "biztonságunk is közös és oszthatatlan".

"Egy szolidáris elven működő szövetségben a legtermészetesebb dolog, hogy Magyarország, amely rendelkezik harcászati repülőgépekkel, megosztja ezt a képességét (...) a balti államokkal" - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a tárgyalásokon felvetődött Mali kérdése is, de erről részleteket nem kívánt elárulni.

A tárca vezetője elmondta azt is, hogy Litvániában és Lettországban a védelmi miniszteren kívül a külügyminiszterrel is tárgyalt, illetve a parlament illetékes bizottságainál is járt.

Magyarország a 2012. májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón jelentette be, hogy 2015 és 2018 között részt vehet a harcászati repülő-képességgel nem rendelkező balti országok légtérrendészeti feladatainak ellátásában.

A megbeszéléseken szó volt a nemzetközi műveletekben való részvételről, így az afganisztáni és a balkáni szerepvállalásról is.

Címkék#honvédség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában