Helyi gazdaság

2013.01.10. 11:24

2009-es mezőgazdasági támogatások: elvi határozat a Kúriától

A fiatal mezőgazdasági termelők 2009. évi támogatási kérelmeinek felülvizsgálatával kapcsolatban a Kúria hétfőn elvi határozatot hozott. Eszerint nem sértettek jogszabályt.

Munkatársunktól

Ismert: a vidékfejlesztési támogatási szerv 2010 nyarán felülvizsgálta a fiatal gazdáknak megítélt támogatások körülményeit. Az érdekképviseletek és az ügyfelek ugyanis élesen bírálták és vitatták a 2010 tavaszán lefolytatott bírálatot és annak eredményét. A szakmai és jogi felülvizsgálatot az MVH első fokon eljáró hatósága végezte el. Ezután került sor arra, hogy egyes gazdák korábban megítélt támogatását visszavonták, míg másoknak támogatást ítéltek meg, de többen bírósághoz is fordultak. S mivel a bírósági eljárások – az egyedi ügyek különböző jellege, jogi megítélése miatt – eltérő eredménnyel zárultak, az egységes jogalkalmazás érdekében indokolt volt a legfelsőbb bírói fórum, a Kúria jogi állásfoglalását kérni.

A Kúria most tette közzé azon elvi határozatát, amely általános érvénnyel rögzíti, hogy a szóban forgó támogatási kérelmek értékelése, hatósági elbírálása kapcsán jogszabálysértés nem állapítható meg. A folyamat teljes felülvizsgálata tehát most jutott nyugvópontra, ezzel elhárultak a jogi akadályok a támogatásra jogosultak igényének kielégítése elöl.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az ügy kapcsán az eddigiekben is hangsúlyozta elkötelezettségét a bíróság által hozott határozatok maradéktalan végrehajtása iránt – áll a mai napon kiadott közleményükben. A hivatal megteszi a szükséges eljárási intézkedéseket annak érdekében, hogy valamennyi érintett gazda, aki a támogatásra jogosult, az erről szóló döntést kézhez kapja. Bíznak abban, hogy a 2009. évi fiatal gazda támogatási ügyek végkimenetele minden érintett számára megnyugtató lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában