Ország-világ

2014.05.11. 09:12

Izrael tagadja, hogy kémkedett volna az Egyesült Államokban

Visszautasította szombaton az izraeli kormány egyik tagja azt az amerikai sajtóértesülést, amely szerint Izrael kémtevékenységet folytatott volna az Egyesült Államok ellen.

Juvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és hírszerzés minisztere a helyi sajtónak nyilatkozva kijelentette: "ezek a vádaskodások azt a benyomást keltik, hogy valaki megpróbálja aláaknázni az Egyesült Államok és Izrael közti kiváló együttműködést a hírszerzés területén".

Hozzátette, hogy amerikai kormánytagokkal vagy hírszerzési tisztviselőkkel folytatott egyetlen tárgyalásán sem merült fel az a vád, hogy Izrael Washington ellen kémkedne.

A Steinic által tagadott felvetéseket a Newsweek című, tekintélyes amerikai hetilap közölte meg nem nevezett, amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A lap a közelmúltban kétszer is írt a témáról, legutóbb például azt, hogy az izraeli kémtevékenység annak idején egészen Al Gore volt alelnökig elért. A Newsweek azt is tudni vélte, hogy a hírszerzés érdeklődésének középpontjában üzleti titkok álltak.

Izrael az úgynevezett Pollard-ügyet követően ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államokban semmilyen kémtevékenységet nem folytat. Jonathan Pollard az amerikai haditengerészet elemzője volt, akit 1987-ben Washingtonban életfogytiglanra ítéltek, mert sok ezer titkos dokumentumot átadott Izraelnek.

A közelmúltban több izraeli miniszter megerősítette, hogy a zsidó állam mindeddig tejes mértékben eleget tett említett vállalásának.

Tel-Aviv szeretné elérni Pollard mielőbbi szabadlábra helyezését, és izraeli sajtókommentárok nem zárják ki, hogy a kémkedésről újabban megjelenő cikkek valódi célja ennek a törekvésnek a megnehezítése.

Címkék#Izrael

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában