Életstílus

2014.10.08. 19:08

Már tudják, hogy mire költik a Birgit Nilsson-díjjal járó pénzt a Bécsi Filharmonikusok

Archívumuk digitalizálására és új helyre költöztetésére fordítják a Birgit Nilsson-díjjal járó 1 millió dollárt a Bécsi Filharmonikusok.

Archívumuk digitalizálására és új helyre költöztetésére fordítják a Birgit Nilsson-díjjal járó 1 millió dollárt a Bécsi Filharmonikusok - jelentették be a zenekar vezetői szerdán a díj átvétele előtt Stockholmban.

Áprilisban hozták nyilvánosságra, hogy a bécsi zenekarnak ítélték idén a legendás svéd szopránról elnevezett díjat, amelyet a svéd királyi pár jelenlétében szerda este adnak át a stockholmi hangversenyteremben. A díjátadó alkalmával az együttes fel is lép Riccardo Muti vezényletével.
Andreas Grossbauernek, a zenekar elnökének közlése szerint az archívum jelenlegi helye túl szűkös, ezért új, tágasabb helyszínt szeretnének keresni Bécsben, ahol a diákok, a kutatók és minden érdeklődő szabadon tanulmányozhatja az 1842-ben alapított zenekar gazdag múltját.

Ebbe a múltba Anton Bruckner és Johannes Brahms szimfóniáinak ősbemutatói mellett a náci időszak is beletartozik, és a zenekar az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett e sötét korszakkal való szembenézésre is.

Egy közéleti vitát követően 2013 januárjában történészbizottságot kértek fel arra, hogy tárják fel az együttes nemzetiszocialista időszak alatti múltját. A két hónappal később közzétett jelentésből kiderült, hogy a zenekar muzsikusainak csaknem fele volt a náci párt tagja 1933 és 1945 között, 1938-ban valamennyi zsidó származású művészt elbocsátották az együttestől, 1945 után pedig nem történt meg a "nácitlanítás". A történészek arra is fényt derítettek, hogy a zenekar híres újévi koncertjének közvetítése 1939-ben kezdődött, Joseph Goebbels propagandaminiszter lelkes támogatásával.

A nemzetiszocializmus alatti múlttal való szembenézés szellemében a Bécsi Filharmonikusok tavaly decemberben visszavonták a zenekari kitüntetéseket hat magas rangú náci illetékestől, idén áprilisban pedig visszaszolgáltattak eredeti tulajdonosa örököseinek egy nácik által elrabolt, és később a zenekarnak ajándékozott festményt.

A világhírű svéd drámai szoprán, Birgit Nilsson halála előtt hozta létre alapítványát, amellyel a világ operajátszását akarta támogatni. A klasszikus zenei világ legbőkezűbb elismeréseként emlegetett Birgit Nilsson-díjat aktív énekes, karmester vagy zenekar nyerheti el kiemelkedő és maradandó teljesítményével.

Az elismerést első alkalommal Plácido Domingo vehette át 2009-ben; őt még a 87 éves korában, 2005-ben elhunyt énekesnő maga választotta ki. 2011-ben Riccardo Muti karmester kapta a díjat, amelyet azóta háromévente ítélnek oda.

A zsűri indoklása szerint a Bécsi Filharmonikusok "magas művészi színvonaluk és sokoldalúságuk" miatt érdemelték ki az elismerést. Rutbert Reisch, a Birgit Nilsson Alapítvány elnöke közleményében felidézi, hogy a svéd énekesnő nagyon szeretett együtt dolgozni a bécsi zenekarral, ezért úgy vélte, a választás bizonyára nagy örömére lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!