Ország-világ

2014.10.20. 14:18

Három újabb holttestet találtak a nepáli hegyi mentők

Feltehetőleg olyan áldozatokat, akik a múlt héten az egyik kedvelt hegymászóútvonalon pusztító hóvihar okozta lavinákban vesztették életüket.

A nepáli hegyi mentők hétfőn három újabb holttestet találtak: feltehetőleg olyan áldozatokat, akik a múlt héten az egyik kedvelt hegymászóútvonalon pusztító hóvihar okozta lavinákban vesztették életüket.

A mentők rövidesen befejezik a túlélők utáni kutatást.

Több mint 500 embert mentettek ki helikopterrel kedd óta, amikor a hóvihar lecsapott az Annapurnára a hegymászóidény kellős közepén. A vihar miatt lavinák zúdultak le, legalább negyvenen életüket vesztették.

Hétfőn még mindig hat helikopter körözött a katasztrófa sújtotta térség fölött a hegyekben rekedt hegymászók után kutatva.

"A kisebb és szokásos mentési műveletek folytatódnak, de reményeink szerint hétfőn befejezzük a sürgősségi mentést" – mondta Rames Damal, a nepáli hegymászóirodák szövetségének (TAAN) egyik vezetője.

A TAAN másik vezetője, Kesav Pandej szerint továbbra is eltűntként tartják nyilván néhány munkatársukat, de úgy tűnik, nincs több a térségben rekedt turista. A hatóságok szerint gyakorlatilag minden túrázót kimentettek vagy ők saját maguk tértek vissza a hegyekből.

Bikas Khanal rendőrtiszt szerint a mentés kezdete óta 502 hegymászót és hegyi vezetőt mentettek ki, közöttük 299 külföldit.

"Két holttestet találtunk Manangnál és egy harmadikat, egy izraeli nő holttestét a Thorung La-hágónál" – mondta el a rendőrtiszt.

Azt egyelőre senki sem tudta megmondani, hogy a hétfőn megtalált holttesteket beleszámolták-e már a haláleseteket nyilvántartó TAAN által közölt negyven áldozat közé.

Hegymászók ezrei indulnak neki a rendszerint jó időjárási körülmények jellemezte október hónapban a Himalájának. A keddi szokatlan hóesést az India keleti részét sújtó Hudhud ciklon idézte elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában