Ország-világ

2014.04.29. 20:11

Pusztulnak a fajok, ezért egyre betegebbek az emberek

A nagyvadfajok számának csökkenése növelheti az emberi betegségek kockázatát - mutatta ki az összefüggést egy kísérlet, amelyet a kelet-afrikai Szavannán végeztek. A nagyvadak számának fogyatkozása miatt elszaporodnak a rágcsálók, velük együtt azok a baktériumok, amelyek az embernél betegségeket okozhatnak.

A kutatók Kenya egy régiójából eltávolítottak minden nagy vadállatot, a növényevőket is: a zebrákat, a zsiráfokat és az elefántokat - írta a kaliforniai Stanford Egyetem Rodolfo Dirzo vezette kutatócsoportja az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS).

A következő két évben nyomon követték a rágcsálók számának alakulását és a rajtuk élősködő bolhák és bartonella-baktériumok számát. Ezt a kórokozót a rágcsálóról a bolhák viszik át az emberre, és különböző betegségeket (bartonellózist, "macskakaparás-betegséget") okoznak nála. A számok alakulását összevetették egy szomszédos területével, ahol megmaradtak a nagyvadak.

Azt az eredményt kapták, hogy a nagyvadak hiánya sem a rágcsálók, sem bolháik bartonella-fertőzöttségére nem volt hatással. Azonban a rágcsálók és a bolháik száma is megduplázódott ott, ahonnan eltávolították a nagyvadakat, így a fertőzött állatok és élősködői száma is kétszeresére nőtt. A kutatók szerint ezzel megnőtt az emberi bartonella-fertőzések kockázata is.

A térség vad ragadozói és patásai szinte kizárhatók a kórokozót az emberre átvivő állatok közül. Valószínűbb az ember és a rágcsálók közötti szoros kapcsolat - hangoztatták a kutatók. A fajok számának és populációiknak csökkenése ezek szerint közvetlenül összefügg az úgynevezett zoonózisok, vagyis az állatról emberre terjedő betegségek kockázatának növekedésével - állapította meg a kutatás.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában