Ország-világ

2014.03.06. 22:34

Először fedeztek fel korallzátonyt Irak partjainál

A 28 négyzetkilométeres zátonyt 7-20 méteres mélységben német és iraki kutatók fedezték fel a Perzsa-öböl északi partjánál végzett merülések alkalmával.

Első alkalommal fedeztek fel korallzátonyt Irak partjainál, ahol a korallok számára meglehetősen zord körülmények uralkodnak.

A 28 négyzetkilométeres zátonyt 7-20 méteres mélységben német és iraki kutatók fedezték fel a Perzsa-öböl északi partjánál végzett merülések alkalmával.

Hermann Ehrlich, a Freibergi Bányászati Akadémia kutatója szerint az itteni körülmények meglehetősen zordak a korallok számára - írja a Nature című szaklap.

Ezen a területen ugyanis 14 és 34 Celsius fok közötti a víz hőmérséklete, ráadásul erősek az áramlatok. Emellett a víz nagyon zavaros: többnyire egy méter, vagy annál kisebb a látótávolság, ezért nem lehetett felfedezni a hét kilométer hosszú zátonyt a műholdas felvételeken.

Irak 58 kilométeres partszakasszal rendelkezik a Perzsa-öbölben. A régióhoz tartozó többi országnál - Bahreinnél, Iránnál, Ománnál és Szaúd-Arábiánál - találtak már korallhalmokat.

A 2012 szeptemberében és 2013 májusában végzett merülések során a kutatók kőkorallokra (Platygyra pini) és kehelykorallokra bukkantak. Az úgynevezett oktokorallok körül pedig kígyókarú csillagok is (Ophiuroidea) tekergőztek. Kagylókat is találtak a tudósok, amelyek a zátonyon konkurálhatnak a helyért a korallokkal és szét is rághatják azok szerkezetét.

Ezt az értékes életteret elsősorban a régióban végzett olaj- és gázkutatás hatásaitól kell megvédeni, és tovább kutatni a korallzátony biológiai sokszínűségét - vélik a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában