Ország-világ

2014.09.06. 16:59

Fico: az ukrán konfliktus az USA és Oroszország közötti geopolitikai csata

A tíz évvel ezelőtt az EU-hoz csatlakozott ország miniszterelnöke ebből az alkalomból síkra szállt Ukrajna területi egységének megőrzése mellett.

Az ukrán konfliktus az USA és Oroszország közötti geopolitikai küzdelemnek köszönhető, ami kárt okoz az olyan kis országoknak, mint Szlovákia - vélekedett szombaton az Oroszország elleni európai uniós szankciókat ellenző Robert Fico szlovák kormányfő.

A politikus azt követően nyilatkozott Pozsonyban, hogy tárgyalásokat folytatott cseh kollégájával, Bohuslav Sobotkával. Kifejtette: "az Egyesült Államok és Oroszország közötti geopolitikai csatáról van szó, amelyet az Ukrajna feletti befolyásért vívnak, s ebben részt vett az Európai Unió (EU) is" - mondta.


"Számtalan kis ország, olyanok mint Szlovákia megszenvedi ezeket a geopolitikai csatákat" - fejtette ki, miután üdvözölte a kijevi hatóságok és az oroszbarát erők között megszületett tűzszünetet.


A tíz évvel ezelőtt az EU-hoz csatlakozott ország miniszterelnöke ebből az alkalomból síkra szállt Ukrajna területi egységének megőrzése mellett.


Fico kijelentette: az egyetlen módja az ukrajnai válság megoldásának az, hogy az oroszajkú ukrán állampolgárok és az ukránok olyan megállapodást kötnek a rendezésről, amely lehetővé teszi az együttélést, és tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi egységét.    


A politikus szólt az Oroszország ellen bevezetendő újabb büntetőintézkedésekről is. Úgy vélekedett, hogy a szankciók a várt céllal ellentétes hatásúak, és nem oldják meg az Ukrajnában kialakult helyzetet. Kijelentette, cseh kollégájával egyetértettek abban, hogy a továbbiakban is közösen lépnek fel azokkal a tervezett büntetőintézkedésekkel szemben, amelyek ártanak nemzeti érdekeiknek.


"Támogassuk a tűzszünetet Ukrajnában a(z Oroszország elleni újabb) szankciók elhalasztásával. Azok (a büntetőintézkedések) valójában nem oldanak meg semmit. Téves lenne azt hinni, hogy a szankciók képesek megváltoztatni bármit is az ukrajnai biztonsági helyzetben".


"A szankciók elutasítása nem jelenti azt, hogy ne lennénk szolidárisak Ukrajnával" - mondta Fico. A visszafelé áramoltatott (reverz) gázszállításokra utalva azt hangsúlyozta, hogy "olyan mértékben segítettük Ukrajnát, mint senki más".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában