Szentes és környéke

2015.04.06. 20:53

270 szentesiből 3 vállalta el a munkát

Szentes - Munkát ajánlott volna egy cég 270 szentesi embernek. A fele meg sem kérdezte, egyáltalán miről van szól, végül 3 írt alá szerződést. Az ügyről testületi ülésen is szó volt, a városházán kivizsgálják az esetet.

Králik Emese

270 olyan embert hívott egy tájékoztatóra a szentesi önkormányzat a közelmúltban, akiről azt gondolták, örül majd bármilyen munkalehetőségnek, mert most segélyt vagy egyéb támogatást kap. Egy cég tartott toborzót a városházán, szalagmunkára, végzettséget nem igénylő feladatra kerestek jelölteket.

A kiértesítettek fele ment el az előadásra, végül a hírek szerint hárman jelentkeztek munkára a vállalkozásnál. Erről az esetről a soros képviselő-testületi ülésen volt szó. Elszomorító, mondták a grémium tagjai, hogy ezek szerint nem érvényesül a valamit valamiért elv, nem ártana a jelenséget, az érintettek személyét például az önkormányzati bérlakások igénylése vagy lakbérelmaradás esetén fejben tartani.

– Abból tudunk segíteni a rászorulókon, amit közösen adunk össze. Kérem a kollégáimat, tételesen vizsgálják meg ezeket az eseteket – fakadt ki [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester.

– Az én feladatom volt a koordinálás. 190 foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő, illetve 80 tanfolyamon részt vevő embernek írtunk levelet. Előbbiek kevesebb mint 23 ezer, utóbbiak március végéig valamivel több mint 50 ezer forintot kaptak. A munkaerő-kölcsönző cég bármennyi dolgozót fel tudna venni, 80-85 ezret kapnának kézhez – részletezte a szentesi önkormányzat szociális ügyintézője, [namelink name="Mészáros Ágnes"].

A leveleket március 17-én postázták, a találkozó 23-án volt. Nem könnyű feladatra toboroztak, ezzel tisztában van, de ilyen rossz végső arányra nem számított, árulta el. A következő héttől kezdik felvenni a jegyzőkönyvet az érintettekkel, amikor elmondhatják az indokaikat: miért nem keltette fel az érdeklődésüket a jelenlegi hivatalos jövedelmüknél vonzóbb ajánlat. A helyhatóságnak a saját hatáskörében folyósított támogatások szétosztásánál lesz lehetősége különbséget tenni a kérelmezők között.

Az éremnek két oldala van, hallottuk, hiszen tény, hogy tegyük fel egy kisgyerekes, egyedülálló szülő nem vállalhat el másik településen 12 órás műszakot, a városatyák azért mégis megdöbbentőnek nevezték, hogy az elméletileg rászoruló emberek 1 százaléka élt a felkínált lehetőséggel. Ellentmondások vannak a rendszerben, a szentesi eset mindenképpen figyelemre méltó, hallottuk szakemberektől.

Mások szerint a közmunkaprogram szívja el a munkaerőt a valódi piacról, mert az érintettek inkább elvégzik kevesebb pénzért, településen belül az – olykor – „alibimunkát". – De ha egy vállalkozás jóban akar lenni a kormányzattal, ezt soha nem fogja nyíltan kimondani – mondták egy társaságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!