Életstílus

2014.01.13. 14:59

Pöttyportrét készített Miki egérről Damien Hirst

Pöttyökből álló portrét készített Miki egérről Damien Hirst brit művész, aki ezzel az alkotással járul hozzá egy februári jótékonysági árveréshez.

A kortárs angol képzőművészet különc szupersztárja a rá jellemző színes pontmintákkal örökítette meg a Walt Disney világhírű figuráját, remélve, hogy az alkotás borsos áron fog elkelni a Kids Company nevű jótékonysági szervezet támogatására meghirdetett februári aukción.

A rajzfilmfigura több művészt megihletett az elmúlt évtizedekben. A [namelink name="Roy Lichtenstein"] amerikai festő által készített 1961-es Look Mickey című alkotás jelképezi a forradalmi pop-art mozgalom indulását. A rajzfilmhős Miki egeret és Donald kacsát ábrázoló kép az első olyan alkotás, amelyen Lichtenstein a jellegzetes vastag kontúrokat és raszterpontokat használta. Miki egér Andy Warhol Mítoszok című sorozatában és [namelink name="Claes Oldenburg "]amerikai szobrász számos alkotásán is feltűnt.

Fotó: Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2013

Fotó: Damien Hirst and Science Ltd. All rights reserved, DACS 2013
A Hirst által készített majdnem két méter magas és egy méter széles festményre a Christieís aukciósház háború utáni és kortárs műalkotásokat felvonultató árverési estjén licitálhatnak az érdeklődők. Hirst már régóta támogatója a London szegényebb lakónegyedeiben élő gyerekek és fiatalok megsegítésén dolgozó Kids Company nevű szervezetnek.

"Miki egér a gyermekkor boldogságát és vidámságát jelképezi. Én néhány egyszerű pontra redukáltam a figura alakját, de remélem, hogy az emberek így is szeretni fogják, hiszen még mindig felismerhető - Miki egér egyetemes és erőteljes jelkép" - idézte a művészt a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!