Bulvár, celeb

2014.01.13. 15:10

Mégsem készül német tévéfilm Anne Frankról

Mégsem készül német tévéfilm Anne Frankról, mert a ZDF csatornának nem sikerült megegyeznie a nácik elől Amszterdamban bujkáló, majd a bergen-belseni haláltáborban elpusztult német zsidó kislány örököseivel.

A német köztévé kettes csatornája pénteken közleményben jelentette be, hogy partnereivel együtt teljes egészében eláll az Anne Frank-történet megfilmesítésének ötletétől, mert nem sikerült elnyerni az Anne Frank Alapítvány beleegyezését, anélkül pedig nem akarják elkészíteni a filmet.

A ZDF, a Constantin Film és Oliver Berben rendező produkciós irodája, a Moovie a lány halálának 70. évfordulójára, 2015-re tervezte a tévéfilmet, amely az első, teljesen német produkció lett volna a nácizmus világhíres áldozatáról.

Az Anne Frank Fonds januárban az alapítvánnyal szembeni "tiszteletlenséggel" vádolta a ZDF-et, amely úgymond nem veszi figyelembe, hogy az alapítvány már tervez egy nemzetközi filmes projektet a Frank-családról. A német közszolgálati tévé akkor azzal érvelt, hogy több tervnek is van hely a témával kapcsolatban.

A Der Spiegel című hetilap akkor úgy értesült, hogy a filmet Oliver Berben rendezné, a forgatás nyáron kezdődne, a kétrészes alkotást a jövő év elején mutatnák be, az iskoláknak pedig ingyen juttatnák el DVD-n.

Korábban:

A Der Spiegel című német közéleti magazin erről szóló értesülését vasárnap erősítette meg a ZDF német közszolgálati televízió.

"Bár több alkotás készült már Anne Frankról, ez lesz az első teljesen német produkció" - mondta el Oliver Berben. A kétrészes film 1939 és 1944 között játszódik, a német zsidó Frank család amszterdami éveinek és bujkálásának történetét meséli el, és a tizenöt éves Anne deportálásával zárul. A bergen-belseni koncentrációs táborban történteket és a lány halálát nem mutatja be a film. "Tudjuk, mi történt ott. Nem gondolom, hogy meg is kell mutatni" - véli a rendező.

A kerettörténet a jelenben játszódik: egy kislány érdeklődését olvasmányai nyomán felkelti a vele egykorú Anne Frank története. A forgatókönyvet Andrea Stoll írja.

Mivel az eredeti helyszínen nem lehetséges forgatni, a rendező egy stúdióban rekonstruálja a család rejtekhelyét. A leendő szereplőkről egyelőre nincsenek információk.

A film Berben cége, a Moovie, valamint a Constantin Film és a ZDF koprodukciójában készül. A kész alkotást tartalmazó DVD-k ingyen állnak majd az iskolák rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!