Életstílus

2014.01.13. 15:15

Nőknek terveztek revolvert Indiában

A fegyvert Nibrik-nek nevezték el. A név arra az egyetemistára utal, akit 2012 decemberében egy buszon brutálisan megerőszakoltak, később pedig belehalt sérüléseibe.

"A kicsi és könnyű, 32 kaliberes hatlövetű revolver, amelyet az IOF nemzeti fegyvergyár készít, jól mutatja, hogy a hatóságok nem értették meg, hogyan kell megvédeni a nőket - mondta [namelink name="Binalaksmi Nepram "]feminista jogvédő vasárnap.

"A tapasztalatok szerint ha az ember fegyvert visel, tizenkétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy golyót kap egy esetleges támadás során" - jegyezte meg Nepram, aki szerint az is erős indulatokat vált ki, hogy a fegyvert a nők ellen elkövetett erőszak egyik legismertebbé vált áldozata emlékére Nirbiknek nevezték el.

Nirbik hindi nyelven "félelmet nem ismerőt" jelent és arra a 23 éves egyetemistára utal, akit 2012 decemberében Újdelhiben egy buszon brutálisan megerőszakoltak és olyannyira bántalmaztak, hogy később belehalt sérüléseibe. A sajtó Nirbajaként emlegette, mert valódi nevét jogi okok miatt nem közölhették.

Nepram szerint a fegyver neve sérti Nirbaja emlékét, ráadásul ezzel a kormány beismeri, hogy csődöt mondott a nők megvédése terén. "A nők felfegyverzése nem a felelősségteljes módja a biztonságuk garantálásának" - mondta el a jogvédő.

Nirbaja megerőszakolása heves vitákat váltott ki Indiában a nőkkel való bánásmódról, és arra kényszerítette a kormányt, hogy jelentősen szigorítsa az erőszakos bűncselekményekért kiszabható büntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!