Szeged és környéke

2014.10.27. 13:35

Gyógyító lézer

Fizika, orvostudomány - A lézerekkel többféle betegség is gyógyítható. A gyógyító lézerről, szabadalmairól kérdeztük Ignácz Ferencet, a Szegedi Tudományegyetemen dolgozó fizikust.

Ő. T.

– Huszonöt évvel ezelőtt, amikor elkezdtem fizikusként dolgozni, még nem volt szoros kapcsolat az orvosok és fizikusok között Szegeden. Bor Zsolt akkori tanszékvezetőtől kaptam a feladatot, hogy kezdjünk az orvosokkal dolgozni, és próbáljunk meg egy nyelvet beszélni – utalt [namelink name="Ignácz Ferenc"] arra, hogy a két szakterület eltérő szóhasználattal rendelkezik. – [namelink name="Kemény Lajos"] professzor úr volt az első orvos, akivel együtt dolgoztam, és a munkakapcsolatunk a mai napig tart.

Miként lehetne javítani a pikkelysömör kezelésén? A kérdésre válaszolva dolgozta ki az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének és az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati Klinika közös munkacsoportja az excimer lézeres eljárást. A módszer sikeres is volt, a betegek lényegesen gyorsabban gyógyultak és gyógyulnak a mai napig. Az ötletüket nem védték le semmilyen formában, eredményeiket az egyik legrangosabb orvosi folyóiratban, a The Lancet című kiadványban publikálták a világon elsőként. Ám hamarosan kiderült: Amerikában a szegediek eredményeit felhasználva elkezdték gyártani a pikkelysömört gyógyító lézeres berendezést.

Fizikusként, műszertervezőként és építőként elért eredményeit ismerte el, hogy szülővárosa, Mélykút díszpolgárává választotta az SZTE kutatóját és oktatóját, Ignácz Ferencet. Fotó: Herner Donát

Fizikusként, műszertervezőként és építőként elért eredményeit ismerte el, hogy szülővárosa, Mélykút díszpolgárává választotta az SZTE kutatóját és oktatóját, Ignácz Ferencet. Fotó: Herner Donát
A szénanáthás betegek segíthet a lézeres eljárás? Erre a problémakörre reagált a két szakember következő szabadalma.

– Háromévnyi munka árán fejlesztettünk ki egy olyan berendezést, amellyel a szénanáthás betegeket gyógyszerek és mellékhatások nélkül tudjuk tünetmentesíteni. E fényterápiás eljárásnak hála a szénanátha véglegesen meg is szüntethető az esetek nagy részében – mutatta be a nemzetközi szinten is elismert berendezést Ignácz Ferenc, aki azt is elárulta, hogy találmányuk első prototípusait a garázsában építette egy barátjával. Ezt az egyedülálló berendezést Magyarországon gyártják, innen forgalmazzák a világ minden részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!