Makó és környéke

2014.09.23. 23:01

Kínában is ízlett a klárafalvi Kontyos

Klárafalva - Ázsiába is elért a klárafalvi Siket család borászatának híre: a pekingi nemzetközi borkiállításon nemrégiben ők képviselték a magyar gyümölcsbort. Különleges italaik sikert arattak, jövőre Kínába is szállítani fognak.

Szabó Imre

A klárafalvi családi vállalkozás alig több mint ötesztendős múltra tekinthet vissza: akkoriban jutott eszébe a családfőnek, Siket Sándornak, hogy miután amúgy is van egy szép gyümölcsöse, szerencsét próbál az édes szilvaborral. Az erre alapozott kis családi borászati üzem a szilva sikere után előállt a hasonló meggy- és eperborral, majd később a málnával és a kajszival, illetve a meggy, a szilva és az eper száraz változatával is.

Valamennyit kézműves termékként, sorszámozva, dekoratív címkével ellátott palackban forgalmazzák, és már ötcsillagos szállodákban, elegáns éttermekben vagy például a ferihegyi repülőtéren is kaphatók. A Kontyos borcsalád időközben díjak sokaságával elismert rangját azzal vívta ki, hogy hagyományos borászati eljárással, válogatott, friss gyümölcsből készül.

Sikert arattak a Siket család gyümölcsborai a pekingi expón. Fotó: DM

Sikert arattak a Siket család gyümölcsborai a pekingi expón. Fotó: DM
A családi manufaktúra a közelmúltban újabb mérföldkőhöz érkezett: 15 hazai borászat mellett ők képviselhették Kínában, a négyévente rendezett pekingi nemzetközi borexpón a magyar gyümölcsbort. Mint a fiatal borász, [namelink name="Siket Gábor"] lapunknak elmondta, a meghívást a szegedi borfesztiválon kapták májusban egy kínai üzletembertől, aki igyekezett felvenni a kapcsolatot minden jelentős borászattal.

A teljes kínálatot kivitték. A borokat az év sommelier-je, Szik Mátyás ajánlotta a kínai érdeklődőknek – a legnagyobb sikert az édes boraik aratták, különösen a málna, ami ott egzotikus gyümölcsnek számít, nem ismerik. A kedvező fogadtatás nyomán várható, hogy a jövő évtől a kínai piacra is szállítani fognak – mondta a fiatal ügyvezető. Azt is elárulta: jövőre ismét előrukkolnak egy különlegességgel – édes körtebort is fognak készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!