Ország-világ

2013.08.20. 07:59

Greenwald újabb kiszivárogtatásokkal fenyegetőzik élettársa feltartóztatása miatt

Az újságíró elsőként hozott nyilvánosságra az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

MTI

Élettársa feltartóztatása miatt újabb titkos dokumentumok közzétételével fenyegetőzik Glenn Greenwald újságíró, aki elsőként hozott nyilvánosságra az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat.

A The Guardian című brit napilap Brazíliában élő újságírója közölte hétfőn, Nagy Britannia "meg fogja bánni" azt, hogy előző nap a londoni Heathrow repülőtéren feltartóztatta és kihallgatta élettársát, David Mirandát.

A férfi London érintésével repült Berlinből hazájába, Brazíliába. A Heathrow repülőtéren a terrorizmus elleni törvényre hivatkozva tartóztatták fel, kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. A hatósági intézkedés kilenc órát vett igénybe, majd Mirandát vasárnap este hagyták továbbrepülni Rio de Janeiróba, és nem adtak magyarázatot a történtekre. Hazaérkezése után David Miranda közölte, hogy hat brit ügynök hallgatta ki a Heathrow repülőtéren, és mindenre kíváncsiak voltak.

Miranda megérkezése után újságírók azt kérdezték Greenwaldot a riói repülőtéren, hogy az élettársával történtek eltántorítják-e attól, hogy újabb, Snowdentől kapott iratokat tegyen közzé. Az újságíró azt válaszolta, hogy pont az ellenkezője fog történni.

"Mostantól sokkal agresszívabb leszek a tudósításaimmal. Sokkal több dokumentumot fogok nyilvánosságra hozni. Angliáról is közölni fogok dolgokat. Sok dokumentumom van Anglia kémrendszeréről. Azt hiszem, hogy ők (a britek) meg fogják bánni, amit tettek" - mondta Greenwald, aki állítólag 15-20 ezer titkos dokumentumot kapott Snowdentől az amerikai kémprogramok működéséről.

A Mirandával történtek miatt hétfőn Atnonio Patriot brazil külügyminiszter felhívta telefonon brit kollégáját, William Hague-t, hogy aggodalmát fejezze ki az incidens miatt. A washingtoni Fehér Ház közölte, nem kérte ugyan a brit hatóságokat Greenwald élettársának a kihallgatására, de London tájékoztatásából előre tudta, hogy Mirandát fel fogják tartóztatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában