Helyi gazdaság

2014.05.18. 21:14

A sertéshúst az áfa drágítja meg nagyon

Szeged - Hogy lehet az, hogy a gazdának 420 forintot fizetnek a felhizlalt sertés kilójáért, a boltban meg közel 1300-ba kerül a sertéscomb? Úgy, hogy szállítják, feldolgozzák, árusítják, és áfát raknak rá.

Fekete Klára

– Az élő sertés nettó 420 forintos kilónkénti árából kell kiindulnunk: a vágásnál máris veszteség keletkezik, a disznó több porcikája, zsírja hulladék. Úgy kell számolnunk, hogy egy 120 kilós sertésből csak 90-92 kiló feldolgozható „anyagunk", félsertésünk lesz, vagyis tisztán, 5 százalék áfával, 70 forintos kilónkénti vágási díjjal számolva már 650 forintunkban van a kilós félsertés – magyarázta [namelink name="Csikós Ferenc"] újszentiváni hentes. A szakemberhez fordultunk az örök kérdéssel, magyarázza meg, az olcsó alapanyag miért drágul a háromszorosára, mire a hentesnél megveszi az ember. Nem csak őt kérdeztük: a megyéből több, vágóhíddal is rendelkező húsipari vállalkozást kerestünk meg, de indoklás nélkül nemet mondtak.

A feldolgozás is drágítja a sertéshúst. Fotó: Schmidt Andrea

A feldolgozás is drágítja a sertéshúst. Fotó: Schmidt Andrea
Az újszentiváni szakember szerint csak az élő és a félsertésnél volt 5 százalékos az áfa, a további bontáskor azonban már mindenre 27 százalékot kell felszámolni. A hús ára egyből 150 forinttal, 800 forintra ugrik. Ezen a ponton lépnek be az egyéb költségek, a vágóhíd, az üzlet fenntartása, rezsiköltsége, a munkabér, valamint annak összes járuléka, legvégül az adók. A sertéscomb bolti ára Újszentivánon 1250, a darált húsé 930 forint. Ha csak 5 százalék lenne a bontott hús áfája is, 150 forinttal lehetne olcsóbban adni.

Már másodszorra nyitott húsboltot Csikós Ferenc, a Sikk Kft. tulajdonosa, lapunk Presztízs díjas kisvállalkozója. – Mivel akkor még nem vághattam saját magam, a bolt nem tudott megállni a lábán, alig 4 évet élt meg – mondta. – Utána a feleségem újszentiváni varrodájában az áruszállításban, ügyintézésben vettem részt. 2013 első negyedévében nyitottam ki megint: az Unió ugyanis engedélyezte, hogy a faluban is lehet „vágópontot" működtetni.

Ez történik a kenyérnél

Mintegy 80 forint ára hozzávalókból készül a kenyér, ebből nettó 64 forintba a 75 dekányi liszt kerül. A pékek úgy fogalmaznak – írtuk meg nemrégiben –, hogy a végösszeg egyharmadát az alapanyagok, a második egyharmadot a sütés és a szállítás költségei, a harmadikat pedig a munkabérek és a közterhek teszik ki. Az áfával és a kereskedő hasznával együtt éri el a 300 forintot az egy kilós sima fehér kenyér ára. A sertéscombnál eleve a bolti ár közel egyharmada az áfa, míg a kenyérnél csak 18 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában