Makó és környéke

2013.01.28. 21:35

Tárgyalást kértek a pitvarosi vádlottak

Pitvaros - Közokirat-hamisítás és bűnsegédi bűnrészesség miatt pénzbüntetésre ítélte a Makói Járásbíróság – tárgyalás nélkül – Pitvaros jegyzőjét, polgármesterét, alpolgármesterét, három képviselőjét. Aláírták a jegyzőkönyvet egy olyan testületi ülésről, amelyet nem tartottak meg. Az ügyben egy képviselő tett feljelentést.

Bakos András

A Makói Járásbíróság hivatalos személy által, társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt fejenként 625 ezer forint pénzbüntetésre ítélte dr. S. Péter Endre elsőrendű, R. Tibor másodrendű, D. László harmadrendű és A. Attila negyedrendű vádlottat. Két további vádlottal szemben hivatalos személy által, társtettességben elkövetett közokirat-hamisítás bűntettéhez nyújtott bűnsegédi bűnrészesség miatt rótt ki a bíróság személyenként 450 ezer forintot – tette közzé a makohirado.hu és a promenad.hu. A bíróság még december 21-én hozta meg a végzést, nem tartott tárgyalást.

A vádirat szerint az érintettek „egymás tevékenységéről tudva, szándékegységben eljárva" 2011. május 20. és 27. között aláírtak egy jegyzőkönyvet, amely olyan képviselő-testületi ülésről szólt, amelyet a valóságban nem tartottak meg, így a jegyzőkönyvbe foglalt határozatokat sem vitathatták meg és fogadhatták el. A pénzbüntetéseket az ügyész tudomásul vette.

Az érintettek: Pitvaros jegyzője, polgármestere, alpolgármestere és három képviselője. A nevükben nyilatkozó körjegyző, [namelink name="Sarkadi Péter"] most kérdéseinkre válaszul azt mondta, a tényállást nem vitatják. Azt viszont indítványozták, hogy tartson tárgyalást ügyükben a bíróság, a kiszabott pénzbírság mérséklését kérik, és részletfizetési engedményt szeretnének kapni.

A vádlottak indítványa január közepén jutott el a bírósághoz, amely az ügy tárgyalását még nem tűzte ki – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Cseh Attila"], a Szegedi Törvényszék elnökhelyettese. Mivel az ügyészség nem fellebbezett, szigorúbb ítélet nem várható. Ilyen pénzbüntetésnél, ha a döntés jogerőre emelkedik, az érintettek mentesülnek a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól, vagyis egyik tisztségviselőnek sem kell lemondania.

Az ügyben csak két helyi önkormányzati képviselő nem érintett, [namelink name="Csábi Jánosné"] és [namelink name="Léka János"]. Utóbbi megerősítette, hogy az ő, ismeretlen tettes ellen tett feljelentése nyomán indult a nyomozás, amelynek révén ez a jegyzőkönyv előkerült.

Információink szerint az történt, hogy az önkormányzat időzavarba került, sürgőssé vált egy döntés, nem lett volna idő összehívni egy rendes ülést, ezért, felvéve a kapcsolatot egymással, „virtuális" összejövetelt tartottak, majd az érintettek utólag aláírták a jegyzőkönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!