Ország-világ

2014.10.19. 21:46

A választások előre hozását követelték katalánok

Barcelona központjában több tízezren, egy forrás szerint százezren gyűltek össze.

Függetlenségpárti katalánok azt követelték egy vasárnapi nagygyűlésen Barcelonában, hogy három hónapon belül tartsanak parlamenti választásokat az autonóm régióban, miután népszavazást nem rendezhetnek a terület Spanyolországtól való elszakadásáról.

Az északkeleti nagyváros központjában több tízezren, egy forrás szerint százezren gyűltek össze a választások jelszavával. Elnök, írd ki a választásokat! Elnök, szavazni akarunk három hónapon belül! Új parlamenttel akarunk 2015 tavaszához érkezni - mondta a gyűlés szónoka, Carme Forcadell a Katalán Nemzetgyűlés nevű mozgalom vezetője Artur Masnak, az autonómia elnökének címezve.

A választás esélyese a radikális függetlenségpárti ERC, és a szavazás kimenetele megmutatná, hogy mekkora az elszakadás híveinek támogatottsága.

A katalánok eredetileg népszavazást akartak a régió jövőjéről, de a spanyol alkotmánybíróság ezt megakadályozta. Helyette most "állampolgári konzultációra" készülnek - amúgy szavazócédulákkal -, mondván, hogy ez a törvények határain belül van.

Artur Mas elnök egy vasárnapi interjúban elismerte, hogy a konzultáció jogilag nem elég erős ahhoz, hogy az eredményére támaszkodva tárgyalásokat kezdjen Madriddal az elszakadásról. A választások kiírására hajlandónak mutatkozott, és azt mondta, azt szeretné, ha a függetlenséget támogató pártok közös listán indulnának. Az egyáltalán nem fontos, hogy mikor lesz a választás - jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában