Szeged és környéke

2014.10.19. 22:10

Az utolsó vacsora gobelinből

Tiszasziget - Nemzetközi kézimunka-kiállítást tartottak vasárnap a tiszaszigeti faluházban. Közel ötszáz alkotást nézhettek meg az érdeklődők a gobelintől kezdve a Tiffany-tárgyakon át a különböző szalmából készült dísztárgyakig.

Munkatársunktól

A gobelin volt a fő motívuma a tiszaszigeti faluházban vasárnap rendezett nemzetközi kézimunka-kiállításnak. – Ez a legmunkaigényesebb kézimunka, egy nagyobb kép évekig is készülhet. Látható gobelinből elkészítve Az utolsó vacsora is, amit legalább két évig készített alkotója – mondta [namelink name="Lampert Józsefné"], a kiállítás főszervezője. Az asszony és három társa, [namelink name="Kökény Lászlóné"], [namelink name="Molnár Jenőné"] és [namelink name="Csányi Józsefné"] idén alakította meg a Tiszaszigetért baráti társaság kreatív műhelyét azzal a céllal, hogy a megyében és a határokon túl készített kézimunkákat időről időre összegyűjtsék, és a fiatalabb korosztálynak is bemutassák.

– A hagyományőrzés a célunk, de a korral is haladunk. A fiatalok körében most népszerű a különböző színekből készített gumi karkötő, így azokat is csináljuk – mondta Lampert Józsefné. A kézimunka-kiállításon nemcsak gobelineket, hanem Tiffany-tárgyakat, rajzokat és különböző szalmából készült dísztárgyakat is lehetett látni. A Csongrád megyében készült kézimunkákon kívül Szlovákiából, Németországból és Szerbiából is érkeztek alkotások, közel negyven kézműves mester ötszáz alkotását tették közszemlére.

Az asztalterítőktől a ruhákig sokféle kézművesmunkát bemutattak a tiszaszigeti faluházban. Fotó: Schmidt Andrea

Az asztalterítőktől a ruhákig sokféle kézművesmunkát bemutattak a tiszaszigeti faluházban. Fotó: Schmidt Andrea
A szarvasi Sárarany Szalmaporta kézművesház vezetője, [namelink name="Maczkó Ferencné Veronika"] huszonhárom évvel ezelőtt kezdett el szalmafonással foglalkozni. – Törökszentmiklóson vettem részt 1991-ben először egy kiállításon, kezdetben egymástól tanultuk a szalmafonás művészetét, majd mikor már nem tudtunk tovább fejlődni, Erdélyből hívtunk mestereket, ahol nagy hagyománya van ennek a szakmának. Tíz-tizenöt fajta gabonát vetünk és aratunk évente, amiket mind felhasználunk a különböző dísztárgyak elkészítéséhez. Egy apróbb darab, például egy karácsonyfadísz akár egy óra alatt is készen van, egy nagyobb darabbal már napokat kell eltölteni. Az a nagyon jó dolog, hogy szalmából a tűtől a repülőig mindent el lehet készíteni – magyarázta Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!