Ország-világ

2013.01.12. 12:18

Megölték a francia túszt Szomáliában - titkosügynök volt

Iszlamista fogva tartóik megölték azt a francia túszt Szomáliában, akinek a kiszabadítására francia kommandósok szombaton kísérletet tettek - jelentette be a védelmi minisztérium Párizsban.

MTI

Iszlamista fogva tartóik megölték azt a francia túszt Szomáliában, akinek a kiszabadítására francia kommandósok szombaton kísérletet tettek - jelentette be a védelmi minisztérium Párizsban.

A foglyot őrző as-Sabab csoport ugyanakkor azt közölte, hogy a túsz még életben van, de két napon belül ítélkeznek fölötte.

A francia védelmi tárca megerősítette, hogy a 2009 óta raboskodó Denis Allex titkosszolgálati ügynökről van szó. A férfit a kormány küldte Szomáliába, és tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande elnökhöz fordult segítségért.

"Mivel a terroristák három és fél évig minden tárgyalási ajánlatot hajlíthatatlanul elutasítottak, Denis Allexet pedig embertelen körülmények között tartották", a francia hatóságok "katonai műveletet terveztek és hajtottak végre" a túsz kiszabadítására - fogalmazott a minisztérium közleménye.

Eszerint a szombati összecsapások során két francia katona és 17 "terrorista" meghalt.

Korábbi helyszíni közlések szerint a katonák két helikopterrel támadtak az as-Sabab bázisára a Mogadishutól mintegy 120 kilométerre fekvő Bulamarer közelében.

Az as-Sabab - szintén írásban - azt jelezte, hogy a túsz még életben van, "messze a csata helyszínétől". A "francia erők elrontott műveletére válaszul" azonban "a mudzsahidek (...) két napon belül meghozzák végső ítéletüket Dennis Alexről" - áll a nyilatkozatban, amely szerint szombaton túszul ejtettek egy sebesült francia katonát is.

Az iszlamisták egyúttal megfenyegették Franciaországot, hogy a katonai műveletnek "keserű következményei" lesznek.

Francia kommandósok légi művelete Szomáliában egy túsz kiszabadításáért

Légi katonai műveletet hajtottak végre francia kommandósok szombat hajnalban Szomália déli részében, iszlamista fegyveresek bázisa ellen, egy évekkel ezelőtt elrabolt túsz kiszabadításának érdekében.

A beszámolók szerint péntek éjjel két helikopter támadt a bázisra a Mogadishutól mintegy 120 kilométeres távolságban fekvő Bulamarer közelében.

A deszantos műveletnek szemtanúk beszámolója szerint halottjai is vannak. Egy forrás két polgári áldozatról tett említést.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló as-Sabab csoporthoz tartozó iszlamisták közlése szerint a túszt nem sikerült kiszabadítani, mert nem is volt a támadók által feltételezett helyszínen. Ez a forrás úgy nyilatkozott, hogy az összecsapásban egy francia katona is meghalt.

Hírügynökségi jelentések szerint a művelet célja egy 2009 nyarán elrabolt francia titkosszolgálati ügynök, Denis Allex kiszabadítása volt. A férfit a francia kormány küldte Szomáliába biztonsági tanácsadóként, és 2009-ben egy mogadishui szállodából rabolta el az as-Sabab, egy társával együtt, akinek később sikerült megszöknie.

Allex tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande francia köztársasági elnökhöz fordult segítségért. "Elnök úr, még életben vagyok, de meddig? Öntől függ" - mondta akkor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában