Ország-világ

2014.10.01. 08:05

Megtaláltak néhányat a mexikói eltűnt diákok közül

A kedden előkerült 14 diák otthonában, illetve a főiskola épületében rejtőzködött.

Megtaláltak 14 diákot a dél-mexikói Guerrero szövetségi államban abból az 57-ből, aki eltűnt a hat halálos áldozatot követelő és 25 embert megsebesítő hét végi lövöldözések után - jelentették be kedden a helyi hatóságok.

A lőfegyveres bűncselekmények többsége Iguala városban történt. Résztvevőik diákok, rendőrök és fegyveres bűnözők voltak. Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan mi történt, és hogy mi váltotta ki ezeket a bűncselekményeket.

Az 57 diák az Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatója. A főiskola elhíresült arról, hogy diákjai radikális akciókban vesznek részt, valamint gépjárműveket rabolnak el. A hétvégi erőszakos cselekmények során diákok tüntettek és elraboltak három autóbuszt, majd összecsaptak a rendőrséggel.

A bűncselekmény-sorozattal összefüggésben őrizetbe vettek 22 rendőrt, majd vétkes emberölés gyanújával eljárást indítottak ellenük. Sokan közülük tagadják, hogy közük lett volna az eseményekhez, de több rendőrt felismertek diákok.

A kedden előkerült 14 diák otthonában, illetve a főiskola épületében rejtőzködött. A többieket továbbra is keresik - közölte egy ügyész.
Lemondott hivataláról Iguala polgármestere, mert - mint mondta -, azt akarja, hogy a hatóságok zavartalanul végezhessék a nyomozást. Ángel Aguirre, Guerrero kormányzója pedig segítséget kért a szövetségi rendőrségtől a rend fenntartására az államban, mert "a guerrerói rendőrök többsége tagja a szervezett bűnbandáknak".

Szintén vétkes emberölés gyanújával eljárást indítottak három katona ellen 22 feltételezett bűnöző júniusi halálával kapcsolatban.
Jesus Murillo Karam mexikói főügyész közölte, hogy a katonák és a feltételezett bandatagok között volt egy rövid tűzpárbaj San Pedro Limon városban, majd a katonák bementek a fegyveresek után egy raktárba, és ott lelőtték, a gyanú szerint kivégezték őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában