Ország-világ

2012.06.28. 12:34

Megölték a Hamász egyik tagját Damaszkuszban

A szíriai fővárosban megölték Kemal Huszein Gannadzsét, a Hamász egyik tagját - közölte szerda éjjel Libanonban a palesztin iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője.

MTI

A szíriai fővárosban megölték Kemal Huszein Gannadzsét, a Hamász egyik tagját - közölte szerda éjjel Libanonban a palesztin iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője, az izraeli titkosszolgálatot vádolva a gyilkossággal.
"Egy csoport hatolt be kudszíjai otthonába, Damaszkusz külvárosában, és megölték" - mondta a neve elhallgatását kérő Hamász-vezető, aki szerint a gyilkosok sok iratot magukkal vittek . "Információink szerint a Moszad áll a gyilkosság mögött" - tette hozzá.

Gannadzse, akit Nizár Abu Mudzsáhid néven is ismertek, egyik helyettese volt Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhnak, a Hamász magas rangú katonai parancsnokának, akivel 2010 januárjában dubaji szállodai szobájában végzett a Moszad izraeli titkosszolgálat egy 27 fős csoportja. Izrael azzal vádolta a Hamász-vezetőt, hogy az Iránból a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet egyik kulcsfigurája volt.

A Gázai övezetet irányító Hamász egyelőre semmit sem közölt hivatalosan a szerda éjjeli gyilkosságról. Egyik vezetője, Izzat Risek ugyanakkor Facebook-oldalán hírt adott Gannadzse megöléséről.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter csütörtökön szokás szerint kitérően fogalmazott arról, hogy a Moszadnak szerepe lehetett-e a Hamász káderének megölésében. "Nem vagyok benne biztos, hogy ez szükségszerűen igaz lenne" - jelentette ki Barak az izraeli katonai rádió kérdésére.

Izrael elleni harcában a Hamász hosszú éveken át élvezte a szíriai hatalom támogatását, s politikai vezetése Damaszkuszban működött. Sajtóinformációk szerint azonban Háled Mesaal, a mozgalom legfelső politikai vezetője és környezete már nem tartózkodik folyamatosan a szíriai fővárosban, miután a szíriai felkelés miatt kényelmetlenné vált a helyszín számukra.

Iszmáil Haníje, a Hamász által irányított Gázai övezet kormányfője idén februárban a kairói Al-Azhar mecsetben hívek ezrei előtt dicsérte a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntéséért harcoló szíriai forradalmárok bátorságát, és támogatásáról biztosította a Szíriában zajló felkelést, amelyet az Aszad-rezsim katonai erővel próbál vérbe fojtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában