Szeged és környéke

2013.07.25. 21:33

Napok, búcsú, és színház

Csongrád megye – Lótusz- és falunapok, szabadtéri előadások várják a hétvégén. Meg a bivalyok.

Delmagyar.hu

Elfújta a szél
Szegedi Szabadtéri Játékok, július 26–27., péntek–szombat
21.00: Magyarországi ősbemutatóval folytatódik az évad, méghozzá a 2005-ben a szabadtérin is hatalmas sikerrel bemutatott Rómeó és Júlia szerzőjének, Gerard Presgurvicnak legújabb musicaljével. Minden idők legsikeresebb mozijává és legnépszerűbb irodalmi alkotásává kiáltották ki nemrég az Elfújta a szél című opuszt. Scarlett O’Hara története a szerelmi szál mellett élénk képet fest az amerikai polgárháborúról, valamint Észak és Dél harcáról is. A musicalt – amelyet először 2003-ban mutattak be Párizsban, nagy sikerrel – a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál. Július 26-án, 27-én, illetve egy hét múlva augusztus 2-án és 3-án láthatja a közönség a szenzációsnak ígérkező darabot.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
VI. Lótusznapok
Szeged, Füvészkert, július 27–28., szombat–vasárnap
Minden, amit a füvészkert ékességéről, az indiai lótuszról tudni érdemes, keleti hangulattal fűszerezve. Idén is kétnapos rendezvénnyel ünneplik a szegedi, Közép-Európában egyedülálló, szabadtéri indiailótusz-állomány virágzását.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba

Az Újszegedi PORT.hu Színpadon

Pénteken 19.00: Az Európai Orvostanhallgatók Szimfonikus Zenekara és Kórusa idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Jótékonysági koncert. Esőnap: július 27., szombat, 19.00.
Vasárnap este héttől az újszegedi szabadtéri színpadon Szegedixie Gálát rendeznek.

Tradicionális indiai táncbemutatókkal, Kövi Szabolcs-koncerttel, tibeti hangfürdővel, távol-keleti ízekkel, jógával, keleti harcművészeti bemutatókkal, thai masszázzsal, kézműveskedéssel várják a látogatókat a távol-keleti hangulatot idéző füvészkertben. A lótusztúrába bekapcsolódva Ázsia növényvilágával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Vendégeiket szívesen látják távol-keleti viseletben. Biztatnak mindenkit arra, hogy pléddel, szivaccsal, matraccal felszerelkezve érkezzen, és az árnyas fák alá letelepedve élvezze a programsorozatot.

Anna-napi búcsú Algyőn
Július 27., szombat, 10.00: Algyőiek és Algyőről elszármazottak találkozója. 18.00: Napfivér, Holdnővér – énekek, dalok a szeretetről és az összetartozásról.
Július 28., vasárnap, 10.00: Ünnepi körmenetes szentmise a Szent Anna-templomban, délután bábmesejáték várja az érdeklődőket, majd az algyői Zsibongó néptáncegyüttest és a Molnár Triót láthatják.

II. Bivalyfesztivál
Július 27., szombat, Mórahalmi Bivalyrezervátum.
10.00: Főzéssel kezdődik a program, 13.00 órakor az ételek bemutatása és zsűrizése után fellép a Mórahalmi Parasztkórus, az Ördögfáklya együttes és a Derendóc zenekar. Kézműves-foglalkozásokkal, bivalytereléssel, kutyabemutatóval, lovaglással, talicskatoló és sodrófahajító versennyel is várják a látogatókat, de lesz állatsimogató és bemutató is a Szegedi Vadaspark jóvoltából. A helyszínen az érdeklődők a Colosseum Hotel óriásbográcsában elkészített bivalygulyást és bivalypörköltet vásárolhatnak, valamint házi rétes is kapható lesz. A rendezvényen bivalykocsma üzemel. A Mórahalom–Nagyszéksós kerékpárúton ezen a napon a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés érdekében a gépjárműforgalom szünetel. A városnéző kisvonat 9.00–19.00 óra között folyamatosan közlekedik.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Thealteren

Július 26., péntek.
Szeged, a Kisszínház balett-terme
9.00: Tea for Two tréningek Horváth Csabával és Juronics Tamással.
Kass Galéria
14.00: Kritikus szekció: szakmai beszélgetések minden délután.
Klauzál tér
18.00: Mr Pejo’s Wandering Dolls (Oroszország): Dekadencia.
Kisszínház
20.00: Szkéné Színház–FÜGE Produkció (Budapest): Székely Csaba: Bányavakság.
Régi Zsinagóga, kert
21.30: Kriptonit labor (Budapest): A Felkelő.
Régi Zsinagóga
22.30: Dimitri Színházi Iskola (Svájc): Raúl „Nene" Vargas Torres (Kolumbia): Én vagyok te.
Július 27., szombat
Kass Galéria
14.00: Kritikus szekció: szakmai beszélgetések minden délután.
Roma Tanoda
16.00: Karaván Színház (Budapest): Műhelybemutató.
Régi Zsinagóga
18.00: Aradi Kamaraszínház–MASZK Egyesület–Békéscsabai Jókai Színház: Theo Herghelegiu: Tündéri – minimál-szürreál musical.
Klauzál tér
20.00: Mr Pejo’s Wandering Dolls (Oroszország): Dekadencia.
Régi Zsinagóga, kert
21.30: Kriptonit labor (Budapest): Zombikád.
Régi Zsinagóga
22.00: Kaposvári Egyetem Művészeti Kar II. évfolyam: Jeles András: A nap már lement.

Kinizsi-napok
Július 26., péntek, Fábiánsebestyén, Kinizsi park
9.30: Az őshonos állatpark megnyitójával kezdődik, majd a rendezvény hivatalos megnyitójával folytatódik a mezőgazdasági fesztivál. Ekkor nyit a gépkiállítás, a bemutatóstandok, a kertészeti kiállítás a környék településeinek részvételével, a hungarikumok utcája, a kézművesvásár és az „Anno" kiállítás régi mezőgazdasági gépekből. 11.00 órakor kezdődik a konferencia Az erős magyar mezőgazdaságért címmel. 14.00 órától gépbemutatókat láthatnak, 16.00 órakor „Erősen" bemutatókkal várják a közönséget a lovaspályán.
Július 27., szombat, Fábiánsebestyén, Kinizsi park
8.30: Erős ételek országos versenyével kezdődik a nap, közreműködik [namelink name="Szőke András"] és [namelink name="Bede Róbert"] mesterszakács. Mezőgazdasági bemutatókkal, gépkiállítással, kertészeti termékek versenyével, hungarikumok utcájával, kézművesvásárral, „Anno" kiállítással és gépbemutatókkal várják az érdeklődőket. 10.00 órakor lovasfelvonulás lesz a faluban mazsorettekkel, fúvószenekarral, 11.00 órakor a Kinizsi nyomában elnevezésű programra várják a közönséget a lovaspályára. Ebéd után kihirdetik az erős ételek versenyének eredményét, 13.00 órakor erősek versenye, majd az eredményhirdetés után 16.00 órakor vadászhajtás.

XVIII. Baksi falunapok
Július 26–28., péntek–vasárnap
Pénteken a 17 órai megnyitó után kulturális programokkal várják az érdeklődőket, az esti sztárvendég 20.00 órakor Suzy és Jolly lesz. Fáklyás felvonulással és utcabállal zárul a nap. Szombaton 6.00 órától zenés ébresztő után horgászverseny, véradás, barátságos labdarúgó-mérkőzés és rekeszmászó verseny várja a látogatókat. Sztárvendég 20.00 órakor Kis Grófo. Diszkóval és tűzijátékkal búcsúzik a nap. Vasárnap 5.00 órakor horgászverseny a Dong-ér főcsatornán felnőtteknek.

Gátsori napok
Ásotthalom, gátsori közösségi ház, július 27., szombat.
14.00: A X. Gátsori hagyományőrző tanyai ünnepséget a gátsori közösségi házban tartják. A háziasszony [namelink name="Gábor Valéria"] lesz, a köszöntők után [namelink name="Lezsák Sándor"], az Országgyűlés alelnöke tart beszédet Múltunk ismerete jövőnk reménysége címmel, majd az augusztusi bugaci kurultájról, a parajdi sóhegy történetéről és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara céljairól hallhatnak előadásokat. Fellép az Ásotthalmi Népdalkör, a Palicsi Nyugdíjas Klub énekkara, 19.00 órától az Á-Rock Band és 21.00 órától a Móri–Lázár Duó. Kiállítást láthatnak az érdeklődők a magyarságtörténeti emlékekről, az ősi magyar mesterségekről, a parajdi sóbányáról. Bemutatón vehetnek részt többek között a Kamratúra Egyesületről, az ásotthalmi édes batátáról, Ásotthalom régészeti emlékeiről, a települési értéktárról, a Pálfi Gasztrofarmról, gyógyító és fűszernövényekről. Meg lehet kóstolni vadász- és pásztorételeket, és lesz halfüstölés is.

Avatár-szentelő az alföldi tanyavilágban
Július 27. 16:00
Nandafalva – hindu templom, 6764 Balástya, Tanya 368.
Az 5-ös autópályán a 146-os kilométernél Forráskút felé kell kitérni. Innen 2 kilométerre található a hindu templom.

A hagyományosan július utolsó szombatjára hirdetett nyílt nap alkalmával szentelik fel a Szeged környéki hindu templom új mennyezeti freskóját. A hindu és magyar építészeti motívumokat ötvöző, Balástya külterületén található templom kazettás mennyezetének kialakítása közel egy évet vett igénybe.

„Festményeimen a hindu hitvilág legfontosabb szereplőit kívántam hitelesen, a nyugati szem számára is befogadható módon ábrázolni. Az avatár szanszkrit szó, azt jelenti, „aki alászáll". A hinduk úgy tartják, hogy Isten időről időre alászáll az emberek világába. Képeimen a tíz legfontosabb avatárt festettem meg" – nyilatkozta [namelink name="Kiss Barbara"] festőművész, a felszentelésre kerülő freskó alkotója.

Sárkányhajóverseny a Maty-éren

Július 26., péntek, 9.00–18.00: 500 méteres futamok.
Július 27., szombat, 8.30–19.00: 200 méteres futamok.
Július 28., vasárnap, 9.00–17.00: 500 méteres futamok.

A hindu közösség 19. alkalommal rendezi meg nyílt napját, amelynek keretében idén is kulturális eseményekkel és indiai kóstolóval várják a Nandafalvára látogatókat. Az est fénypontja a templom új mennyezeti freskójának felszentelése lesz. A belépés díjtalan.

16.00 Jógabemutató, hennafestés, indiai örömzenélés, ételkóstoló
18.00 Hivatalos program a nagyszínpadon
19.30 Avatárok felszentelése

Muzsikáló udvar
Szeged, a Városháza udvarán, július 26., péntek, 20.30: A Fool Moon vokálegyüttes koncertje. Közreműködik: [namelink name="Takács Nikolas"].

Imádok férjhez menni
Július 26–28., péntek–vasárnap, Szegeden, a Várban
21.00: Somerset Maugham–Nádas Gábor–Szenes Iván: Imádok férjhez menni – zenés komédia a Szegedi Pinceszínház előadásában. Jegyár: 2000 Ft.

A Mesebárkán pénteken 17 órától Rémusz bácsi meséi – a Miniszínház előadása. Jegyár: felnőtt 1950, gyermekjegy (3–14 éves korig) 1450 forint.

Kiszomboron, a Kukorica útvesztőben július 27-én honismereti nap.
Helyi műemlékek. Kiszombor és a Rónay család története. A garabonciás. Szellemi totó. A Rotunda és Helytörténeti Gyűjtemény látogatható. 18 órakor – Vendégeink lesznek a Maros-parti Veterán Autós Motoros Közhasznú Sportegyesület motorosai [namelink name="Szilágyi László"] vezetésével. [namelink name="Tenczerné Kasza Mária"] kézműves-foglalkozásra várja a vendégeket. Közösségi napi rendezvények a főtéren.

Patai téri nap
Makón a Patai téri játszótéren 14 órakor nyílik a játszóudvar és az ugrálóvár, este hétkor a Defekt duó koncertezik.

Szintén Makón, a Zenepavilonban vasárnap este héttől az Antovszki Band koncertezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!