Szeged és környéke

2013.01.08. 19:44

Egyensúlyban a bordányi költségvetés

Bordány - A bordányi önkormányzat nehéz anyagi helyzetbe került egy tavaly zajló, de a 2009–2010-es évekre is vonatkozó, az iskolai családi napközi működtetéséhez kapott állami normatív támogatás felhasználása miatt indult ellenőrzés kapcsán.

Munkatársunktól

Az új vezetés nem tudott mit tenni, a Magyar Államkincstárnak összesen több mint 30 millió forint állami forrást kellett visszafizetni a három-négy évvel ezelőtti szabálytalanságok miatt – közölte [namelink name="Kiss-Patik Péter"] alpolgármester.

Az önkormányzat tavaly folyamatosan tolta maga előtt az újonnan keletkezett hiányt. A beruházások miatt előfordult, hogy hozzá kellett nyúlni a hitelkerethez is. A feszes gazdálkodásnak köszönhetően azonban nem adósodott el a település, amely sikeresen pályázott a Belügyminisztériumhoz, és mint önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat összesen 33,7 millió forint támogatást kapott az óév utolsó napjaiban. Így a település költségvetési egyenlege az önhiki támogatásnak és az időközben a kormány által elfogadott adósságkonszolidációnak köszönhetően újra egyensúlyba került. Az ötezer fő alatti települések esetében a kormány átvállalta a fejlesztési célú beruházások hiteleit is, így a településnek nem kell tovább törlesztenie a nyugdíjas bérlakások hitelterheit sem, mivel az adósságot száz százalékban átvállalta az állam.

A 23 éves futamidejű, 40 millió forint tőkével és közel ekkora kamatösszeggel 2008-ban felvett hitel éves szinten több millió forint kiadást jelentett. [namelink name="Tanács Gábor"] polgármester örül az adósságkonszolidációnak és az önhiki támogatásnak. „Nagy tehertől mentesültünk, amellyel nem tudtunk volna megbirkózni. Míg az átadás-átvételkor a nyugdíjas bérlakások hitelterhe ismert volt, a családi napközi miatti visszafizetési kötelezettség csak később, tavaly derült ki. Ezek a terhek most eltűnhettek a költségvetésünkből, amely nagyon jó hír" – bizakodott a településvezető. Az idei évre vonatkozó költségvetést a februári ülésén fogadja el a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!