Helyi sport

2014.12.03. 19:38

Az ország legjobb békája

Lovász Janka 7 évesen országos bajnoki címet szerzett a Kecskeméten megrendezett versenyen, és egy hatéves országos csúcsot döntött meg. A búvárúszó kislányt a korosztályában (béka) a legjobbnak választották meg 2014-ben.

Süli Róbert

[namelink name="Lovász Janka"] 7 éves, a Vörösmarty általános iskola második osztályos tanulója, a Muréna Szegedi Úszó- és Buvárklub versenyzője. Országos bajnok, országos csúcstartó. Hétévesen! Sőt, 2014-ben korosztályában, a békáknál a legjobbnak választották meg Magyarországon.

Jankával ülünk a sportcsarnok büféjénél. Hamarosan kezdődik az edzés, trénere, [namelink name="Balassa Judit"] is az asztalnál foglal helyet, persze ott van velünk az anyukája, illetve a szegedi búvárúszás „Minarik Edéje", [namelink name="Kanyó Dénes"], aki méltó módon folytatja a mester, Gyémánt Imre munkáját.

Janka ül. Azért egy hétéves kislány a saját korosztályában tud igazán kibontakozni, így amikor kérdezünk, ő mosolyogva, tömören válaszol. „Nem babázom, inkább legózom, házat vagy autót építek!" – tudjuk meg, hogy mi a kedvenc játéka. „A Spongya Bob!" – derül ki, hogy mi a kedvenc meséje a tévében. „A tesióra" – vágja rá, hogy melyik a kedvenc órája. Nem is lehet kérdés, hogy miért jár a tesi szakos Vörösmartyba. A lába jár, miközben beszélgetünk. Menne már edzeni.
– Jobb időket úszott Kecskeméten, mint én ennyi idősen, egy hatéves országos rekordot döntött meg – mesél Janka remek eredményéről Kanyó Dénes világbajnok és világcsúcstartó búvárúszó.

Lovász Jankára edzője, Balassa Judit is nagyon büszke. Fotó: Karnok Csaba

Lovász Jankára edzője, Balassa Judit is nagyon büszke. Fotó: Karnok Csaba
– Ő még kicsi, így nem ad ki magából mindent, nyilvánvalóan nem tud úgy versenyezni, mint egy felnőtt. Egy igazi örökmozgó, fáradhatatlan kislány. Rengeteget segít nekem, sokszor hívom segédedzőmnek, mert amit mondok, azt mind megjegyzi, így a többieknek is elmondja a feladatot, hogy mit kell csinálni az edzésen – mesél Jankáról Balassa Judit, a tehetséges versenyző edzője.

Az osztályban kint a falon az a Délmagyarország, amelyben Janka első nagy sikeréről számoltunk be.

„Amit mond az edzőm, azt leúszom. Ide, oda, sokszor!" – mesél a tréningekről a kislány. Heti ötször jár edzésre, figyelve őt, ha azt mondanák, hogy szombaton és vasárnap is menni kell, akkor ő ott lenne.
A kislány lába egyre jobban kalimpál. Menne már! „Köszi, Janka! Légy ügyes, írjunk rólad még sokat!" – mondom az országos bajnoknak. „Mehetek?" – kérdez vissza. Mire a fotós kollégámmal felérünk a sportusziba, ő már a medencében. Úszik, hétévesen úgy edz, mint a nagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában