Szeged és környéke

2014.12.30. 17:27

Az ufók nyomában: földönkívüli lények kishazánkban

Szeged - Több százezer kilométer utazás, több mint ezer riport, közel kétszáz magyarországi ufóeset – ez a 20 éve indult Negyedik Dimenzió című televíziós magazin mérlege. Sós Tibor szerkesztő-műsorvezető négy négyzetméteres birodalma hazánkban egyedülálló kincseket rejt.

Hegedűs Szabolcs

Természet és Nemere

Sós Tibor imádja a természetet, kamerájával gyakran megörökíti szépségeit zenés etűdökben. Egyik alkotásával, amelyet egy tanyaromnál forgatott, első díjat nyert az országos természetfilm-fesztiválon. Művészi igényességgel készített filmet az ismert sci-fi íróról, Nemere Istvánról is, akivel csengelei tanyáján beszélgetett az idegen civilizációkról.

Gondosan felcímkézett videokazetták, DVD-k sorakoznak az egyik újszegedi társasházban berendezett dolgozószoba polcain. Sós Tibor két évtizede dokumentálja a Negyedik Dimenzióban a földönkívüli lényekkel összefüggésbe hozható magyarországi eseteket. A havi magazinműsor már csak ezért is egyedülálló – meg azért, mert húsz éve folyamatosan képernyőn van, mára több mint 240 adást ért meg. 1994-ben indult a Szegedi Városi Televízió akkor vezetője, Koroknay Károly ötlete alapján, aki Ufók nyomában című filmje miatt figyelt fel Sós Tiborra, és kérte fel a műsorban való közreműködésre. A magazin azután került képernyőre, hogy a Magyar Televízióban megszűnt a Déri János által indított Nulladik típusú találkozások című, paranormális jelenségekkel foglalkozó műsor, amelynek Sós Tibor is vendége volt. Egy-két évre terveztek a Negyedik Dimenzióval, aztán jóval több lett belőle, igaz, időközben kibővült a magazin tartalma. Foglalkoztak benne az ezotériával, a természetgyógyászattal, a cukorbetegséggel, a klímaváltozással, a hazánk légterét védő Gripen vadászgépekkel és számos egyéb érdekes témával.

Az idő nemcsak a műsort, hanem annak szerkesztőjét is formálta. Kitanulta a filmezést, és ma már a téma kiválasztásától kezdve a forgatáson és a vágáson át a kész műsor összeállításáig mindent megcsinál.

Sós Tibor közel kétszáz magyarországi ufóesetről forgatott riportot. Fotó: Frank Yvette

Sós Tibor közel kétszáz magyarországi ufóesetről forgatott riportot. Fotó: Frank Yvette
– Amikor eleinte megjelentem a kamerával, sokszor nem vettek komolyan, de amint meglátták a kész műsort, megváltozott a véleményük. Húsz év alatt megtanultam alkalmazkodni az emberekhez, elfogadtatni magam, hogy megnyíljanak a kamera előtt. Az ufós esetekben ugyanis sokan nem merik elmondani, mi történt velük – mondja Sós Tibor, aki Debrecen-Józsától a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Uponyon át a Vas megyei Szentpéterfáig szinte az egész országot bejárta, hogy dokumentálja ezeket a történeteket. A műsorban megszólaltak szemtanúként többek között tanyai emberek, rendőrök, katonatisztek. Az utóbbi években azonban már kevesebb
riportot tud készíteni, a 2008-as gazdasági válság miatt ugyanis alig maradt támogatója a magazinnak, míg korábban öt autószalon is hirdetett benne, most egy sem. Pedig a műsort egyre többen nézik nemcsak a tévében, hanem az interneten is.

– Sok pozitív visszajelzést, levelet, biztatást kapok, és még vásárlás közben is többen megállítanak, hogy látták a műsort, és tetszett nekik. Ez ad erőt a munkámhoz. Ezért amíg a szívem hajt, addig nem lehet vége – mondja Sós Tibor.

Címkék#UFO#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!