Helyi sport

2014.12.04. 18:30

Vérrög miatt pihen Vajda

Hat-nyolc centiméteres vérrögöt találtak Vajda Attila vádlijában. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusa még néhány, összesen öt-hat napig a szegedi új klinika lakója lesz, a teljes felépülése pedig 12 hetet vesz majd igénybe – reményei szerint a versenyidény nem forog veszélyben.

Mádi József

– Kis pihenőre volt szükségem – és utána egy mosolygós hangulatjel. [namelink name="Vajda Attila"] nem vesztett a humorából, amikor először a Facebookon léptünk vele kapcsolatba. Ahogy a válaszaiból kiderült, vicces kedvében volt. Pedig lehet, hogy más ennél tragikusabban fogta volna fel, hogy hat-nyolc centiméteres vérrögöt találtak a vádlijában.
Szegedi új klinika, egy kétágyas szoba – ez már az a helyszín, ahol az EDF DÉMÁSZ-Szeged olimpiai bajnok kenusával a számítógépes egyeztetés után személyesen is találkozhattunk. És valóban: Vajda egyáltalán nem volt maga alatt, sőt: élményszerűen mesélte el a történetét.

Hasonló példa

Vajda Attilához hasonló példával már találkozhattunk szegedi sportolóval kapcsolatban – nem is olyan régen. A Pick Szeged korábbi játékosa, a jelenleg az izraeli Maccabi Rishon Lezionban szereplő Krivokapics Milorad kétszer is átesett hasonló problémán: egyszer a tüdejében, egyszer pedig a lábában találtak vérrögöt, amellyel egyaránt kezelték. Hosszú heteket hagyott ki mindkétszer, ám nem volt maradandó a baj, sőt gyógyszert sem kell szednie azóta, csak akkor, ha négy óránál többet utazik.
– Nagyjából három héttel ezelőtt kezdődött a problémám, amit először apró húzódásnak, izomfájdalomnak gondoltunk. Edzettem tovább, méghozzá elég keményen, és mint kiderült, egy kicsit túlterheltem magam – legalábbis ez lehet a magyarázata a vérrögnek. Az utóbbi napokban már olyan volt, mintha valami ki akart volna szakadni a vádlimból. Hétfőn beszéltem a válogatottkeret orvosával, aki péntekre javasolt időpontot, de nem bírtam tovább, már annyira fájt, és szerdán jelentkeztem prof. dr. Varga Endrénél. Az ultrahang láttán azt mondták, ilyet még nemigen láttak. Erre jegyeztem meg, az jó, mire jött a válasz: a maga szempontjából nem annyira. A doktor úr nem is akart sehova sem elengedni, ám megkértem, egy-két dologért szeretnék még hazaszaladni. Azóta pedig tart a mozdulatlanság, bár azért már nem kell használnom a szobai vécékacsát... – mondta Vajda, mutatva a bal lábára, amely lábfejtől combig fáslival volt betakarva. Azt azért megnyugtatónak találtuk, hogy a reggel 6 óra 20-kor mért vérnyomása 123/66 Hgmm volt.
Kajakosaink és kenusaink éppen a téli felkészülés közepén tartanak, így nagy kérdés, mennyi időt hagyhat ki Vajda.

Kompressziós szár a jobb, fásli a bal lábon. Mindkét kötést a vérkeringés segítése miatt viseli Vajda Attila. Fotók: Karnok Csaba

Mindkét kötést a vérkeringés segítése miatt viseli Vajda Attila. Fotók: Karnok Csaba
– Ami biztos, öt-hat napig leszek a kórház vendége, így sajnos nem tudok ott lenni Kolonics Gyuri szombati emlékfilmjének budapesti bemutatóján. Gyógyszert nem kapok, diétáznom nem kell, a hasamba vérhígítót szúrnak, és kenőccsel kezelik a lábam. A teljes felépülés? Tizenkét hét. Ez annyit jelent, hogy a futást ennyi időre elfelejthetem, mert a lábat nem lehet terhelni, így marad négy hét után a lassú, hosszabb séta és az úszás, abból is óvatosan a hát és a gyors. Heti háromszor még elviselem, na de heti ötször... Szerencsére a trombózis nem mélyvénás, hanem az izomban alakult ki, így nem extrém rossz a helyzet, hanem annál eggyel jobb – mesélt Vajda.

Kompressziós szár a jobb, fásli a bal lábon. Fotó: DM

Kompressziós szár a jobb, fásli a bal lábon. Fotó: DM
Mesélt, már amikor éppen nem telefonos interjút adott. Ottlétünk alatt többször is hívták, és ő készségesen fogadta az érdeklődőket.
– Most úgysincs más dolgom, nem megyek sehova... Pozitívan élem meg ezt a problémát is, hiszen éppen a február végi meleg vízi táborozás kezdetére lehetek ismét teljes értékű. A felkészülés? Vécsi Viktor edzővel azt kell megoldanunk, hogyan tudunk helyettesíteni bizonyos feladatokat, miközben nem terhelem a lábam – tette hozzá.

Vajdával kapcsolatban beugrott egy régi emlék: 2006-ban üvegajtóba csúszott, amely átvágta az ínt és az artériát is a lábában. Megműtötték, 51 nap múlva vb-bronzot, rá két évre pedig olimpiát nyert Pekingben C1 1000 méteren.

Most 2014-et írunk, ismét – talán mondhatjuk, hogy komolyabb sérülés miatt – kórházban fekszik, és két év múlva olimpia Rióban. A sorminta szerint...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában