Ország-világ

2014.11.25. 12:55

Az egész USA-ban tiltakoznak a nagyesküdtszék döntése ellen

Az amerikai nagyesküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést annak a rendőrnek az ügyében, aki agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Zavargások törtek ki.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában tiltakozások robbantak ki hétfő este, Fergusonban lövöldözések, fosztogatások és gyújtogatások kezdődtek, egy rendőrt meglőttek. A heves megmozdulások előzménye, hogy nem találta indokoltnak a vádemelést a nagyesküdtszék annak a fehér rendőrnek az ügyében, aki augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.

Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója arról számolt be, hogy a 9 fehér és 3 afroamerikai tagból álló nagyesküdtszék több mint három hónapon át hallgatott meg tanúkat és mérlegelt bizonyítékokat a történtek rekonstruálása érdekében. Igyekeztek feltárni, hogy mi történt augusztus 9-én, amikor a járőrkocsival közlekedő Darren Wilson rendőr az utcán megállította Michael Brownt és egy társát. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a rendőrautónál dulakodás tört ki a rendőr és a fiatalember között, amelynek végén Wilson fegyverhasználathoz folyamodott. Brown ezt követően eltávolodott a járműtől.

Az ezután történtekkel kapcsolatban azonban a két fél egymásnak ellentmondó verziók mellett állt ki. A Brown család azt állította, hogy a fiú megadásból felemelte a kezét, a rendőrök és a patológusok szerint viszont valószínűleg támadólag közeledett a rendőr felé. A nagyesküdtszék a három halottkémi vizsgálat és a tárgyi bizonyítékok alapján az utóbbi változatnak adott hitelt.

Újabb zavargások a St. Louis-i gyilkosság miatt (galéria)


A testület eljárásának több eleme is vitatott volt. Eric Holder igazságügyi miniszter hétfő este emlékeztetett arra, hogy az ügyben az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) független vizsgálatot folytat annak megállapítására, vajon az incidens során nem sértették-e meg Brown jogait. A még hetekig vagy hónapokig tartó eljárás nyomán akkor emelhetnek vádat Wilson ellen, ha bizonyítást nyer, hogy a rendőr szándékosan megsértette a fiatalember polgári jogait.

Ettől függetlenül az igazságügyi tárca azt is igyekszik megállapítani, hogy a fergusoni rendőrségnél bevett gyakorlat volt-e a jogsértés, a túlzott erő alkalmazása. Vizsgálják az igazoltatásra, motozásra és előállításra vonatkozó statisztikákat, illetve azt, hogyan bánnak a foglyokkal. Az 53 fős rendőrség túlnyomórészt fehérekből áll a fekete többségű városrészben.

A hétfői döntést követően - miként azt megelőzően többször is - Barack Obama elnök a tiltakozókat televíziós beszédben békés reagálásra, a rendőröket pedig önmérsékletre szólította fel. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jogállamiságra épülő ország, ezért el kell fogadni a határozatot.

Mint mondta, osztozik a lelőtt Brown szüleinek azon reményében, hogy fiuk nem halt meg hiába, és St. Louis környékén pozitív változások indulnak meg. Obama szerint ugyanakkor az ügy rávilágított olyan, a faji megkülönböztetés korszakából örökölt problémákra - így a közösségek és a bűnüldözők közötti bizalmatlanságra -, amelyeket - élve az alkalommal - orvosolni kell.

Újabb zavargások a St. Louis-i gyilkosság miatt


Brown szülei a döntés nyomán "mélységes csalódásuknak" adtak hangot. Azt megelőzően arra kérték a tüntetőket, hogy a nagyesküdtszék döntése után négy és fél perccel emlékezzenek meg arról a négy és fél óráról, amikor fiúk holtteste mindenki szeme láttára az utcán hevert. (Igazságügyi szakértői vélemény szerint a holttestet a helyszíni szemle elvégzéséig a rendőrök nem szállíthatták el.)

A nagyesküdtszék döntése miatt hétfőn Fergusonban heves tiltakozások kezdődtek. A tüntetők kövekkel és üvegekkel dobálták a bíróság épületét védő rendfenntartókat. Másutt fosztogatások kezdődtek, több üzletet kiraboltak és felgyújtottak.

A tiltakozók, akik nem kímélték a boltok előtt parkoló autókat sem, másutt rendőrautókat állítottak fejtetőre és lobbantottak lángra. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megfékezni a tiltakozó tömeget. Legkevesebb 29 embert őrizetbe vettek.

Újabb zavargások a St. Louis-i gyilkosság miatt (galéria)


Jay Nixon, Missouri állam kormányzója, aki már a múlt héten szükségállapotot hirdetett, mozgósította a Nemzeti Gárdát, amelynek egységei megerősítették több fontos létesítmény őrizetét.

St. Louis megye rendőrparancsnoka, Jon Belmar arról számolt be, hogy legalább egy tucatnyi üzletközpontot felgyújtottak, s ő "legalább 150 lövést" hallott az este folyamán. Hozzátette, hogy a mostani megmozdulások "talán sokkal súlyosabbak, mint amelyek azon az augusztusi éjszakán történtek". Elmondása szerint mindazonáltal komolyabb sérülés nem történt.

Egy rendőrt a karján meglőttek, bár egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésben van-e a tiltakozásokkal.

Több ezren tüntettek Seattle-től New Yorkig, Chicagótól Los Angelesig, még a washingtoni Fehér Ház előtt is "igazságot követeltek" Michael Brownnak.
A tüntetők utakat zártak le a kaliforniai Oaklandban, autópályát San Franciscóban, St. Louisban pedig több százan jelszavakat skandálva meneteltek. Sok helyütt azt kiabálták: "Kezeket fel! Ne lőjön!" A felszólítás a tiltakozók jelmondatává vált az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában