Ország-világ

2014.06.04. 20:37

Kiállítás az Utasellátóról a Közlekedési Múzeumban

A 66 éves Utasellátó múltját idézi fel tárgyak és dokumentumok segítségével a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban csütörtökön nyíló kiállítása Budapesten.

Az augusztus 20-ig látható tárlaton az érdeklődők többek között menükártyákat, belső használatra készült szakácskönyveket, régi szakácsruhát, hálókocsi-kalauz egyenruhát és felszolgálói egyenruhát, valamint kártyanaptárt, utas-szótárt és egy 1973-ból származó étlapot is megtekinthetnek. Emellett Utas üdítős üveg, bambis üveg és különböző étkészletek - Herendi, Apponyi, Zsolnay, Alföldi - színesítik a tárlat anyagát - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.

A gyűjtemény bemutatja az Utasellátó szolgáltatás II. világháború utáni elindulását, egyebek mellett a korai hálókocsikat és azok berendezését. A vitrinekben különböző büfé-, étkező- és hálókocsi H0-ás modelljei is láthatók.

A MÁV-START Zrt. májusban hirdette meg az utazóközönség körében az Utasellátó ereklyék megmentését célzó programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a tárlat anyagába.

A Magyar Államvasutak 1890-ben indította meg a magyarországi háló- és étkezőkocsi szolgálatot. A szolgáltatást mindig az adott kor színvonalának és az utazóközönség igényének megfelelően nyújtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában