Ország-világ

2012.01.12. 17:15

Vjekoslav Bevandát megválasztották Bosznia miniszterelnökének

Megválasztotta Vjekoslav Bevandát Bosznia-Hercegovina központi kormányának élére a szövetségi parlament alsóháza csütörtökön.

MTI

A boszniai horvát közösség legerősebb pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikusának miniszterelnökké választását a 42 tagú képviselőház 36 jelen lévő képviselője közül 31 támogatta szavazatával.
Bevandát egy héttel ezelőtt jelölte a központi kormány élére a kollektív államelnökség, a törvényhozás jóváhagyó döntésétől számítva pedig Bevandának egy hónap áll rendelkezésére, hogy megalakítsa a kabinetet.
A balkáni ország három fő etnikai közösségének vezetői december 28-án jelentették be, hogy hivatalos megállapodás született Bosznia-Hercegovina központi kormányának megalakításáról, ami több mint 14 havi politikai bénultságnak vetettek véget. A 2010. október 3-i választások után ugyanis mindeddig nem sikerült megalakítani a bosznia-hercegovinai központi kormányt.

Bosznia-Hercegovinában két - csaknem azonos területi nagyságú -, nagy önállósággal és önálló hatalmi szervekkel rendelkező államalakulat működik a - boszniai Szerb Köztársaság és a bosnyák-horvát föderáció -, amelyeket gyenge központi intézmények kötnek össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában