Makó és környéke

2013.01.14. 21:35

Evelyn kiszámolta, mennyibe kerül

Makó - Egy gyerek, legyen óvodás vagy középiskolás, a rezsiköltségeket nem számítva átlagosan 65 ezerbe kerül havonta – ezt állapította meg tanulmányának összegzéseként egy végzős makói gimnazista, Kis Evelyn. A kutatást a Szegedi Tudományegyetem egyik nemzetközi pályázatára készítette, és harmadik helyezést ért el vele.

Szabó Imre

Nem mindennapi témát választott a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének nemzetközi matematikai pályázatára egy makói gimnazista, [namelink name="Kis Evelyn"]. A középiskolásoknak meghirdetett versenyre beküldött pályamunka azt a kérdést feszegeti: mennyibe kerül egy gyerek a szüleinek? A József Attila Gimnázium 12. b osztályos diákjának a téma véletlenül, félálomban jutott eszébe, miután egy sor témaötletet elvetett. Az anyag az erős mezőnyben – 37-en pályáztak összesen – harmadik helyezést ért el.

Evelyn nem mindennapi témával indult – és harmadik lett. A szerző felvétele

Evelyn nem mindennapi témával indult – és harmadik lett. A szerző felvétele

Lakatos Bálint a zeneoktatásról írt

A pályázaton nem Evelyn volt az egyetlen sikeresen szereplő makói gimnazista: osztálytársa, [namelink name="Lakatos Bálint"] ugyancsak harmadik helyezést ért el dolgozatával. Ő a városban folyó zenei oktatást dolgozta fel matematikai módszerekkel.

A dolgozat két kérdőíves kutatáson alapul. Az egyiket korábban, egy gimnáziumi pályázatra készülve végezte: akkor óvodás gyerekek szüleinek osztott másfél oldalas, a gyerekkel kapcsolatos kiadásokat firtató kérdőíveket. A másikon most gimnazistákat kért fel a kiadások összeszámolására. Mindkét alkalommal 120-120 kérdőívet küldött ki, amelyeknek, mivel egy részük nem érkezett vissza, vagy feldolgozhatatlan volt, végül a felét használta fel. A munkában sokat segített neki felkészítő tanára, [namelink name="Szilágyi Judit"]. A kérdőívek értékelését követően a végzős diák arra a következtetésre jutott: egy gyerek, legyen akár óvodás, akár középiskolás, a rezsiköltségeket nem számítva átlagosan 65 ezerbe kerül havonta szüleinek – feltéve, hogy nincs valamilyen rendkívüli kiadás.

Ez persze átlag, voltak, akik ennél lényegesen többet vagy kevesebbet költöttek. Evelyn azt mondja, az összegzésben főként olyan kiadásokat vett alapul, mint az étkezés, az utazás, a gyógyszerek vásárlása vagy az iskolai kiadások. Jellemző, hogy ezen felül az ovisok esetében komoly tétel a ruházkodás, mert gyorsan nőnek, illetve a játékok vásárlása – a középiskolások esetében pedig például a különóra vagy lányok esetében a divat. A végzős gimnazista maga is elgondolkozott az adatokat elemezve. Rádöbbent, milyen keveset gondolunk arra, mekkora kiadást jelent a gyereknevelés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!