Ország-világ

2013.01.05. 11:18

Tovább csökkenti a Pentagon az Afganisztánban szolgáló katonák számát

A korábbi tervhez képest jelentősebb mértékben csökkentené az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok létszámát a Pentagon.

A korábbi tervhez képest jelentősebb mértékben csökkentené az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok létszámát a Pentagon - jelentette a The Wall Street Journal.

A jövő évre tervezett csapatkivonás után az Egyesült Államok 3000 és 9000 közötti létszámú kontingenst állomásoztatna a közép-ázsiai országban. Az amerikai katonák feladata a tálib felkelők elleni harc, valamint az afgán biztonsági erők kiképzése volna - írta a WSJ.

Az afganisztáni NATO-erők parancsnoka, John Allen tábornok korábban azt javasolta, hogy a csapatkivonás után 6-15 ezer amerikai katona maradjon Afganisztánban. A Fehér Ház azonban nyomatékosan arra kérte a Pentagont, hogy faragja le az országban maradó amerikai katonák létszámát.

Leon Panetta védelmi miniszter szerint a megmaradó kontingens első számú feladata az lesz, hogy megakadályozza az al-Kaida terrorszervezet térnyerését Afganisztánban.

A WSJ szerint a csökkentett létszámú amerikai katonai jelenlét révén a korábbinál is nagyobb jelentősége lesz a pilóta nélküli harci gépek (drónok) bevetésének az afgán lázadók ellen.

Hamid Karzai afgán elnök a jövő héten Washingtonba utazik, hogy a 2014 után Afganisztánban maradó amerikai kontingensről tárgyaljon vendéglátóival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában