Makó és környéke

2014.12.18. 19:31

Kölnben is siker a Marusius

Makó - A Maros ókori neve alapján Marusius a fantázia-márkaneve annak a motornak, amit saját kezűleg épített a 43 esztendős makói mezőőr, Orkonyi Károly.

Sz.I.M.

Ez hű mása az 1900-as években népszerű, deszkapályás versenyeken hajtott amerikai veterán versenymotoroknak. Orkonyi nemrégiben 5. helyezést ért el vele egy hasonló járművek számára rendezett világkiállításon Kölnben. Ide úgy jutott ki, hogy előzőleg megnyert egy hazai járműépítő versenyt.

A különleges jármű készítőjének ugyan van motorkerékpár-szerelői végzettsége is, de azt mondja, inkább kovácsként ismert déd- és ükapjától örökölt kézügyességének köszönheti a sikert. Az összeszereléshez összesen 14 különböző jármű, köztük autók alkatrészeit használta fel, amelyek egy részéhez MÉH-telepeken jutott. Hogy milyen legyen a vasparipa, azt fotók alapján találta ki, már meglévő tervrajzot nem vett a kezébe. Mint meggyőződtünk róla, a kétkerekű nem csak küllemében tiszteletet parancsoló: motorja szépen duruzsol, amúgy 40-50 kilométert tud megtenni óránként, fogyasztása pedig mindössze 1,3 liter 100 kilométeren.

Orkonyi Károly büszkeségével, a Marusiusszal. Fotó: Szabó Imre

Orkonyi Károly büszkeségével, a Marusiusszal. Fotó: Szabó Imre
Az első ötlettől a kész motorig 4 esztendő telt el – persze nem úgy, hogy mindennap dolgozott rajta, volt, hogy hónapokig nem nyúlt hozzá. Több ezer órányi munkája van benne, 60-80 ezret költött rá, de hogy mennyit érhet, nem is akarja megtippelni, mert nem akarja eladni. Babérjain nem pihen: most egy harmincas évekbeli sportmotor mását építi.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!