Ország-világ

2012.01.18. 13:00

LMP: az elbocsátások nem oldják meg a problémákat

Az LMP véleménye szerint a közszférát érintő, körülbelül 6700 fős elbocsátás csak a munkanélküliséget növeli, de nem oldja meg azokat a problémákat, amelyeket a kormány gazdaságpolitikája okozott. Szabó Zsolt választmányi tag szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kabinet csak megszorításokra és elbocsátásokra képes.

A klasszikus neoliberális megszorító politika egyik kedvelt eszköze az elbocsátás, ami azt mutatja, hogy a kormány „nem tud más tenni, mint megszorításokat és elbocsátásokat eszközölni” – mondta a párt fejlesztéspolitikai szakszóvivője.

A politikus hangot adott annak a véleményének is, hogy az elbocsátások nem oldják meg a problémákat, viszont magasabb munkanélküliséghez és „széthulló állami szolgáltatásokhoz” vezetnek. Hozzátette, mindez csak azért történik, hogy a kormány kedvezni tudjon annak a szűk elitnek, amelyik jól járt az egykulcsos adórendszer bevezetésével.

Szabó Zsolt hamis állításnak tartotta azokat az indokokat, hogy túl magasak lennének a közszolgáltatásokra fordított kiadások, mert - véleménye szerint - egy európai összehasonlításban ezek a kiadások az alacsonyak közé tartoznak. Ugyanígy hamisnak nevezte azt az ígéretet, hogy a kabinet ezeket az elbocsátott embereket visszavezeti a munkaerőpiacra. A szakszóvivő szerint éppen ők lesznek az elsők, akik megtapasztalják, hogy „mennyire rossz a kormány mostani munkaerőpiaci politikája”.

A szakszóvivő hozzátette, hogy a helyzetet nehezítik a jelenleg stagnáló munkaerőpiaci mutatók, a kormány pedig nem hogy nem indult el az egymillió új munkahely felé vezető úton, hanem állásokat szüntet meg. A kabinet „a köz- és felsőoktatás átszervezésével újabb tömeges elbocsátásokra készül” – tette hozzá.

Az LMP nevében azt kérte a kormánytól, hogy szakítson a jelenlegi, „bukott gazdaságpolitikájával”, helyette „kezdjen józan politikába és ne az embereken kezdje a spórolást”.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy pártjuk egy „igazságos és fenntartható adórendszert javasol”. Ennek során visszaállítanák a többkulcsos szja-t, illetve megadóztatnák az úgynevezett „spekulatív tőkét” és a környezetterhelést.

Címkék#LMP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában