Szeged és környéke

2014.05.04. 22:21

Lemond az IH a Partfürdőről

Szeged - Járatok állhatnak le, ha az SZKT nem kap több támogatást – derül ki a társaság idei üzleti tervéből, amelyet a többi városi céggel együtt ma tárgyal a szegedi közgyűlés. A főjegyző és a polgármester szerint a cégvezetők a prémiumra hajtanak.

Dombai Tünde

 Minimalizálják a működést

Lemond a Partfürdő üzemeltetéséről az Ifjúsági Ház, költségeit fel sem tünteti üzleti tervében.
A minimalizált működésre idén 3000 forintos nyereséget tervez. Vajda Árpád ügyvezető azt írja, a létesítmény csatornarendszerének megterveztetésére, kivitelezésére nincs pénz, nem tudják megoldani a villanyhálózat felújítását, és a területet kézzel gondozzák, mert tönkrement az egyetlen traktoruk. Ellentmondó, hogy az igazgató másutt azt ecseteli, milyen fontos bevételi forrás a kemping, a területet szeretnék sport- és rekreációs célokra használni. A főjegyző arra, hogy az IH nem vállalja a Partfürdőt, úgy reagált: ilyen döntést a cég nem hozhat, emiatt üzleti terve törvénysértő.

Ha ma a közgyűlés napirendjére veszi a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cégek idei üzleti tervét, a címzetes főjegyző és a polgármester törvényességi kifogásai ellenére dönt róla. Hiányzik a város honlapján elérhető üzleti tervek közül a Ritek Zrt.-é, vagyis nincs információ a társaság elképzeléseiről.

Kakukktojás [namelink name="Kalmár Ferenc"] városüzemeltetési tanácsnok előterjesztésében a Szegedi Hőszolgáltató Kft., amely nem 100, hanem 51 százalékos városi tulajdon. A beadvány nem is tartalmazza a Szehő üzleti tervét. Ugyancsak hiányzik - az IKV Zrt. és a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. kivételével - a felügyelőbizottságok véleménye. Annak ellenére, hogy a tanácsnok azt írja, az fb minden cégnél megtárgyalta az üzleti tervet.

Ezeket a hiányosságokat több más mellett a törvényességi észrevételeknél sorolja fel [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző. [namelink name="Botka László"] polgármester úgy foglalja össze tömören az üzleti terveket, hogy önkormányzati érdeket sértenek. Azokat ugyanis a cégvezetők a 2010 óta megszokott taktikájuk alapján állították össze.

Vagyis az ügyvezetők és vezérigazgatók azért akarják csökkenteni társaságuk bevételét és tervezett eredményét, hogy minél könnyebben teljesítsék az üzleti tervet, és ennek fejében magas prémiumot kaphassanak. Emiatt az üzleti tervek a főjegyző és a polgármester szerint megalapozatlanok, adataik nem reálisak, a betervezett vagyonvesztés nem fogadható el – így azokat nem javasolják elfogadásra.

A SZIN is távozhat a Partfürdőről. Archív fotó: Karnok Csaba

A SZIN is távozhat a Partfürdőről. Archív fotó: Karnok Csaba
Rekordnagyságú, 332 millió forintos veszteséget tervezett be a szokásos ijesztgetős, zsarolásos technikával az SZKT ügyvezetője. Közben a cég 109 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet – emeli ki a polgármester. Hozzáteszi, ennél a cégnél tértek el eddig legjobban az üzleti tervek és a valóság adatai, ami vagy a szakértők hiányára, vagy a hozzá nem értő, de provokatív vezetői magatartásra utal.

[namelink name="Tóth István Tibor"] a számokhoz írt magyarázatában hosszan elemzi az okokat. Felsorolja, hogy az elmúlt három évben 1,5 milliárdos forráshiány alakult ki a társaságnál, ezt eddig kigazdálkodta a cég, de mostanra szükségessé vált a város segítsége. Ha a cég nem kap több támogatást, az ügyvezető szerint a városnak számolnia kell járatok ritkításával, leállásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!