Nem készpénzt kapnak, az önkormányzat által kijelölt boltban vásárolhatják le a keretüket

2023.07.13. 19:30

Jutalmazzák a jól tanuló roma diákokat Vásárhelyen

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen a 3,8-as tanulmányi átlagot elérő roma tanulókat jutalmazzák majd.

Fotó: Kovács Erika

Jutalomban részesíti a hódmezővásárhelyi önkormányzat azokat a cigány tanulókat, akik 3,8-as tanulmányi átlaggal zárták az évet, és nem volt igazolatlan hiányzásuk. A közgyűlés elé erre a célra először 200 ezer forintos keretet meghatározó előterjesztés került, azt azonban bizottsági javaslatra nagyobb összegre, 300 ezer forintra módosították.

A Cigány Nemzetiségi Tanács értékelni, illetve jutalmazni szeretné azon cigány származású tanulókat, akik az átlagosnál jobban tanulnak, eleget tesznek tankötelezettségüknek. A gondolat találkozott a Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány elképzeléseivel

 – mondta a város legutóbbi közgyűlésén Kis János, a polgármesteri kabinetiroda vezetője.

Évente 15-20 diákot jutalmaznak

Hozzátette, az alapítvány 2023. június 22-én tartotta ülését, ahol kifejezték szándékukat a cigány származású jó tanulók elismerésére egy ösztöndíj-program létrehozására. Évente maximum 15-20 diák kapna egyszeri támogatást. A Cigány Nemzetiségi Tanács kérése, hogy a közgyűlés anyagilag támogassa ezt a programot.

Mint a júniusi közgyűlésen elhangzott, a Pénzügyi Bizottság mellett az Oktatási-, Kulturális- és Sport- és Nemzetiségi Bizottság is tárgyalta a város legutóbbi közgyűlése előtt az előterjesztést. Utóbbiak azt javasolták, hogy az eredetileg 200 ezer forintos össztámogatási keretösszeg helyett 300 ezer forintot biztosítsanak a programhoz.

Négy feltételt szabtak

A Cigány Nemzetiségi Tanács azt is kérte, hogy legalább 4 szempontot vegyenek figyelembe az ösztöndíj odaítélésekor, ebben első helyen szerepel a származás. Elvárás lesz a legalább 3,8-as tanulmányi átlag. Az igazolatlan hiányzások kizáró okot jelentenek, vagyis fontos, hogy a diák komolyan vegye az iskolába járást, ha hiányzik azt csakis alapos okkal tegye, amit orvos, vagy adott esetben a szülő igazol. Az elért eredmény hitelességére valószínűleg a bizonyítványt kell majd bemutatni.

A Cigány Nemzetiségi Tanács azt is kéri, hogy a Mátray Attila-díjhoz hasonlóan, mind a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, mind a nemzetiségi tanács tehessen javaslatot a díjazottakra a közalapítvány kuratóriumnak. A döntést a közalapítvány hozza majd meg, a jutalmat a díjazott tanulók az adott év augusztus 31-ig kapják meg

 – emelte ki Kis János.

Pozitív megkülönböztetést alkalmaznak

Vásárhely eddig is élen járt az egyesek által lenézett, lesajnált, integrálódásra képtelennek minősített cigány kisebbség megbecsülésében, integrációjuk támogatásában. Büszkék vagyunk a hódmezővásárhelyi roma közösség munkájára, az alkotótevékenységükre. Kevés olyan település van, ahol például a cigány közösség látja vendégül a nem cigány lakosokat a gasztrofesztiválon, de finanszíroztak saját pénzből ingyenes ételosztást is

 – mondta a közgyűlésen Márki-Zay Péter polgármester. Hangsúlyozta, azzal is szeretnék motiválni a cigány diákok jó iskolai eredményét, hogy pozitív megkülönböztetést alkalmaznak, hiszen a városban már eddig is működött a jó tanuló, jó sportoló diákok nemzetiségtől független jutalmazása.

A közgyűlés ellenszavazat nélkül a magasabb, 300 ezer forintos keretet szavazta meg. A roma diákok nem készpénzt, nem is utalványt kapnak majd, hanem meglepő módon az önkormányzat által kijelölt boltban vásárolhatják le az összeget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!