Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

100 ezren menekülnek Pakisztánban

Több mint 100 ezer ember kel útra a pakisztáni Szvat-völgyből, miután a kormány átmenetileg feloldotta a kijárási tilalmat vasárnap. A pakisztáni hadsereg napokkal ezelőtt megindította offenzíváját - állításuk szerint 400 tálib lázadót már megöltek. A segélyszervezetek humanitárius katasztrófától tartanak.
"Információim szerint több mint 100 ezer ember indul útnak a kijárási tilalom vasárnapi felfüggesztésével" - mondta Vadzsid Ali pakisztáni erdészeti miniszter, aki egyben a Szvat-völgy központjának, Mingorának is a képviselője. A civilek reggel hat óra óta folyamatosan özönlenek dél felé, hogy elhagyják a térséget, ahol a kormányerők a tálib lázadók ellen vonultak. A hadsereg szerint egyelőre nem tudják elkezdeni a nagyobb hadműveleteket a menekülők miatt. "Több ezer autó van az utakon" - mondta Mohammad Nadím ezredes, a hadsereg szóvivője.

Az átfogó tálib-ellenes offenzíva - főként a légierő közreműködésével - gyakorlatilag már napok óta tart. A hadsereg szerint péntek óta 400 fekete turbánost öltek meg.

A segélyszervezetek és az ENSZ szerint eddig 500 ezer ember hagyta el a Szvat-völgyet és a környező vidékeket. Legtöbben a sebtében felállított menekülttáborokban zsúfolódtak össze. A most elindult további százezer ember közül sokan gyalogosan vágtak neki az útnak.

"Csak négyezer rúpiám (10.200 forint) van, meg néhány ruhám. Menekülnöm kell. Olyan, mintha eljött volna a végítélet Mingorába" - mondta a 24 éves Aszifa, aki három gyermekével próbált szerencsét egy buszmegállóban: "Senki sem segít. Akár egy busz tetejére is felülnék, de nincs hely" - tette hozzá.

A londoni központú Muszlim Segély elnevezésű jótékonysági szervezet szerint nagy a baj. "Pakisztán függetlensége óta a legnagyobb, ember által kiváltott humanitárius katasztrófa fenyeget" - áll a segélyszervezet vasárnapi közleményében. A pakisztáni információs miniszter szombaton a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. "Nagyon aggasztó a táborokban a helyzet, nagy a forróság, és az embereknek sok nehézséggel kell szembenézniük" - mondta Mian Iftikár Husszein.

A Szvat-völgyben azután fordult válságosra a helyzet, hogy a tálibok megszegték a pakisztáni kormánnyal kötött egyezséget, miszerint leteszik a fegyvert, cserébe a kabinet teljesíti legfontosabb követelésüket, és bevezethetik a térségben a szigorú iszlám törvénykezést, a sariját. Csakhogy a februári megállapodás után néhány héttel az iszlamisták megszállták a Szvat-völgytől délre lévő Bunert is, amely alig 100 kilométerre fekszik a fővárostól, Iszlamabádtól. A meglepett pakisztáni kormány ezután adta ki a parancsot a tálibok elleni támadás megindítására. A hadsereg előbb - különösebb nehézségek nélkül - Bunert szerezte vissza, majd a Szvat-völgy felé indultak a katonák.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El lehet náspángolni a költekező asszonyt

Megérdemli a verést a túl sokat költő asszony? Szaúd-Arábiában igen. Tovább olvasom