Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

120 millió szál csempészett cigarettát rejtett a hajó

A brit és az ír kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb csempészett cigarettaszállítmányát foglalták le a két ország hatóságai, amelyek az egyik szakadár ír katolikus milíciát sejtik az ügy hátterében.
A BBC keddi beszámolója szerint egy hajó, amely a Fülöp-szigetekről érkezett még a hét elején egy ír kikötőbe, összesen 120 millió szál - 50 millió euró értékű - csempészett cigarettát szállított, jóllehet a hivatalos fuvarlevél állati takarmányt jelölt meg rakományként.

Az északír határ közvetlen közelében lévő Greenore kikötőjében a hatóságok folyamatosan figyelték a hajót, és a kirakodás után követték a csempészárut elszállító kamionokat.

Az akcióban, amelyben 150 ír és északír rendőr és pénzügyőr vett részt, eddig tíz személyt vettek őrizetbe.

A BBC úgy tudja: a hatóságok a Real IRA (Valódi IRA) nevű radikális britellenes milíciával hozzák kapcsolatba a példátlan kiterjedésű csempészügyet.

A Real IRA az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus erőből, az ír Köztársasági Hadseregből (IRA) vált ki, és elutasítja az ulsteri rendezési folyamatot.

Az IRA már évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres harccal, és politikai szervezete, a Sinn Féin - korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalícióban - a britpárti protestáns mozgalom radikális szárnyával, a Demokratikus Unionista Párttal együtt kormányozza az északír tartományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Támad az influenza Nyugat-Ukrajnában

A nyugat-ukrajnai Ternopil és Lemberg (Lviv) megyékben járványos méretet öltött az influenza, a… Tovább olvasom