Délmagyar logó

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 26°C Még több cikk.

1300 tonna gránit temette maga alá a kirándulót

Tragédiát okoztak az idei sziklaomlások a Yosemite Nemzeti Parkban.
Egy brit turista életét vesztette, két másik kiránduló megsebesült az amerikai Yosemite Nemzeti Parkban szerdán és csütörtökön történt sziklaomlásokban.

Szerdán egy hatalmas, 80 méter hosszú és 40 méter széles kőtömb, összesen mintegy 1300 tonna gránit omlott le az El Capitan nevű híres monolitról, maga alá temetve egy 32 éves walesi férfit és súlyosan megsebesítve feleségét. Az első nagy kőomlást legalább hét másik követte csütörtök délutánig, amikor újabb személy sérült meg a lehulló kődaraboktól.

A csaknem egy kilométer magas, majdnem teljesen függőleges El Capitan a kaliforniai nemzeti park egyik emblematikus természeti képződménye, a különleges kihívásokat kereső alpinisták kedvenc célpontja.

Az észak-kaliforniai nemzeti parkban nem szokatlan a sziklaomlás, évi átlagban mintegy 80 történik, de csak ritkán követel áldozatot. A feljegyzések 1857-es kezdete óta 16 ember halt meg és további 100 sebesült meg kőzuhatagban. A legutóbbi ilyen haláleset 1999 júniusában történt, amikor Peter Terbush hegymászó vesztette életét.

A Sierra Nevada nyugati lejtőin elterülő, több mint 3000 négyzetkilométeres nemzeti parkot évente négymillió turista keresi fel.

Boulierac szerint az észak-amerikai országot szeptemberben megrázó két földrengésben összesen 442 ember vesztette életét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét civilek haltak meg a szíriai légicsapásokban

Legkevesebb 28 civil vesztette életét péntek éjszaka és szombat hajnalban a szíriai Idlíb tartományban légicsapásokban. Tovább olvasom