Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

13 évesen vették őrizetbe és 16 évet ült ártatlanul

Egyesült Államok - 16 évet volt ártatlanul börtönben az Egyesült Államokban egy férfi, akit 13 évesen vettek őrizetbe, majd ítéltek el. Thaddeus Jimenez úgy szabadult, hogy a valódi tettest elfogták.
Jimenez feltehetőleg a legfiatalabban elítélt olyan ember az Egyesült Államokban, akit utóbb felmentettek. Mint nagykorút állították bíróság elé és gyilkosságért 45 év börtönt szabott ki rá a bíróság. Annak ellenére ítélték el, hogy a valódi gyilkos cinkosa azt vallotta: egy másik fiatal lőtt, és a rendőrségnek volt egy hangfelvétele is a valódi gyilkos vallomásáról. Amerikai sajtóhírek szerint a hatóságok már vádat is emeltek a valódi gyilkos, a jelenleg 30 éves Juan Carlos Torres nevű férfi ellen.

Jimenez, aki ugyancsak 30 éves, 16 börtönév után már kiszabadult és hazatért. Hétfőn Chicagóban - oldalán anyjával és húgával - úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy bocsánatot kellene kérnie azoknak, aki börtönbe juttatták. "Sok ártatlan férfi, nő és gyerek van ma is amerikai börtönökben. Remélem, az ügyem arra is jó lesz, hogy megvédjen másokat, főleg fiatalokat attól, hogy elszenvedjék ugyanazt, amit nekem kellett. "- közölte Jimenez.

Jimenez szabadulása nem volt egyszerű. Egy bíró elutasította fellebbezési kérelmét dacára annak, hogy két tanú visszavonta vallomását. Ennek hatására az ügyészség mégis elővette Jimenez aktáját, és újra kezdték a nyomozást. "A vallomások visszavonása gyakran megtörténik, ahogy az is, hogy a bírók ennek ellenére sem hajlandók a felülvizsgálatra. Igazságügyi rendszerünk tele van hibákkal." - mondta Steven Drizin, aki éveken át küzdött Jimenezért, és aki a Northwestern Egyetemen lévő Téves Ítéletek Központjának igazgatója.

Drizin szerint sok olyan ügy van, amelyben nem történik semmi. Jimenez ügye azonban rávilágított az amerikai igazságügyi rendszernek arra a problémájára is, hogy kiskorúakat mint felnőtteket állítanak bíróság elé más kiskorúak vallomása alapján, amiket nem egyszer rendőrök kényszerítenek ki megfélemlítéssel.

"Jimenez esetében is egy 14 éves fiú vallomása volt a döntő. Kiderült, hogy a rendőrök az éjszaka közepén, álmából verték fel a gyereket, majd szülei minden tiltakozása ellenére a kíséretük nélkül vitték be a fiút a rendőrőrsre, ahol megfélemlítették." - állítja Drizin, aki szerint évente nagyjából 200 ezer fiatalt ítélnek el felnőttként és börtönöznek be az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. május 10. 12:26
  „5. :) aki börtönbe kerül már nem ártatlan. millióból egy ha van. Bent hirtelen mindenki ártatlan. Ki a szart érdekel? Halálbüntetés kell és nincs utólag módosítás.”
 • 5. sőndör 2009. május 07. 12:30
  „Flexi ! Adna az isten neked is olyan szerencsét, de nem az USAban, hanem Iránban.”
 • 4. comet 2009. május 06. 14:03
  „az eset is jól mutatja hogy az USA nagyon beteg. Obamának nem kis feldata lesz a pénzoligarchiák ´liberális´ diktatúrájából demokratikus államközösséget koholnia. Eddig jó irányba megy, meg az is szerencséje hogy az ´Empire´ falai maguktól is omlanak.
  Remélhetőleg nem fogja maga alá temetni valamelyik nagyobb porba hulló faldarab.”
 • 3. sziszka1 2009. május 05. 13:28
  „Az igazságszolgáltatás deficitje!”
 • 2. Popipárna 2009. május 05. 13:14
  „Ennyit rólad!”
 • 1. flexsnake 2009. május 05. 11:54
  „Szegények, majd sajnálom őket. Vagy koplalok értük, esetleg megeszem a levágott ujjamat.
  Rohadjanak börtönben, nem hiszek én az ártatlanoknak....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 milliárd dolláros készenléti kölcsön Romániának

Románia - Egy 17,1 milliárd dolláros készenléti kölcsönt hagyott jóvá Romániának a Nemzetközi… Tovább olvasom