Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

1500 turistát menekítettek ki a horvát erdőtüzek miatt - magyarok is vannak

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi tengerpart közelében: egy tűzoltó meghalt, s mintegy 1500 turistát - főképp szlovéneket és osztrákokat - evakuálni kellett.

Eloltották Selce közelében az erdőtüzet

Eloltották a horvátországi Selce környékén hétfő óta tomboló erdőtüzet - közölte a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja kedden az MTI-vel.

Magyar József a helyi rendőrségtől és a tűzoltóságtól kapott tájékoztatás alapján elmondta: a lángokat délután sikerült megfékezni az adriai város közelében, de a közlekedés még nem zavartalan a térségben. Az adriai főútvonalon továbbra is korlátozott a közlekedési lehetőség, az erős szél miatt autóbuszokkal, lakókocsikkal és motorkerékpárral nem lehet ráhajtani a D8-as útra.

A horvát katasztrófavédelem közlése szerint négy oltórepülővel kedd délelőttre sikerült megfékezni a Kvarner-öbölben, Selce, Crikvenica és Bribir térségében lángoló erdőtűz továbbterjedését. A helyszínen 85 járművel 345 tűzoltó és mintegy 100 katona vett részt az oltási munkálatokban.

Tűz pusztított a Kvarner-öböl túlsó, isztriai oldalán is, Moscenicka Draga közelében, ahol egy tűzoltó életét vesztette.

Selce és Crikvenica közelében hétfő reggel csaptak fel a lángok egy erdőben. A rendkívül erős, néhol száz kilométeres sebességet is meghaladó szélben, a tengerpart felé terjedő sűrű füst miatt mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szálláshelyeiket.

A térséget átszelő főutat lezárták a hatóságok. Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működött. Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

Magyar József kedden arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy Selce azonos nevű kempingjéből hétfőn 49 magyar állampolgárt telepítettek ki. A kempingezők csak néhány óra múltán térhettek vissza, személyi sérülés vagy anyagi kár senkit nem ért.

A tűz lakott területet nem ért el, és senki egy pillanatig nem volt veszélyben, aki mégis úgy érezte, annak a helyi idegenforgalmi hivatal szállodai elhelyezést biztosított.

Egy szemtanú szerint mindent átjárt a pernye és füst

Az apartmanokat füst és pernye járta át, a szabadban csak arcra szorított törölközőn át lehetett levegőt venni a közeli erdőtűz miatt - mesélte a horvátországi Selcében nyaraló egyik magyar férfi kedden az MTI-nek.

Molnár Gergely elmondta: hétfőn először csak a tengerparti főútvonal túloldalán lévő hegyekből feltámadó füstöt látták, ami később beterítette az Adria parti települést. A szállodai apartmantelepen nyaraló fiatalember hozzátette: a közvetlenül mellettük lévő Selce kempinget és egy másik szállodát kiürítettek a hatóságok, nekik azonban nem kellett elhagyniuk a szálláshelyüket.

A településről azonban nem lehetett kimozdulni, a szúrós füst miatt a szabadban csak az arcukra szorított törölközőn keresztül tudtak lélegezni. Nyaralójukat teljesen átjárta a füst, többször kellett az épületen belül feltakarítani a beszálló pernyét, pedig ablakot nyitni nem lehetett éjszaka sem.

Molnár Gergely hozzátette azt is, hogy kedden kora reggeltől folyamatosan hordják a tengerből az oltóvizet a speciális tűzoltórepülők. Már nem látszik a sűrű füst sem az út túloldaláról, és a tengerpart felőli oldalon is kitisztult a levegő.

A horvát katasztrófavédelem keddi közlése szerint délelőtt 10 órára sikerült négy oltórepülővel megfékezni a Selce, Crikvenica és Bribir térségében lángoló erdőtűz továbbterjedését. A helyszínen 85 járművel 345 tűzoltó és mintegy 100 katona dolgozik még az oltáson.

Magyarokat is kimenekítettek

Mintegy ötven magyar állampolgár is van azok között, akiknek el kellett hagyniuk a horvátországi Selce egyik kempingjét hétfőn a közelben tomboló erdőtűz füstje miatt, de senki nem volt életveszélyben, és estére visszatérhettek szálláshelyükre - közölte a zágrábi magyar nagykövetség kedden az MTI érdeklődésére.

Magyar József, a követség első beosztottja elmondta: Selce azonos nevű kempingjében 49 magyar állampolgár volt bejelentkezve. Közülük többen felhívták a zágrábi nagykövetséget, miután a hatóságok felszólították a vendégeket, hogy a kiterjedt sűrű füst miatt hagyják el a tábort. A kempingezők csak néhány óra múltán térhettek vissza. A tűz lakott területig nem ért el, és senki egy pillanatig nem volt veszélyben, aki mégis úgy érezte, annak a helyi idegenforgalmi hivatal szállodai elhelyezést biztosított.

A több mint 300 emberrel a helyszínen lévő katasztrófavédelmi egységek és a honvédség megítélése szerint kedden sikerül visszaszorítani az erdőtüzet. Mérséklődött a hétfőn még rendkívül erős, néhol száz kilométeres sebességet is meghaladó szél, így fel tudnak szállni a tűzoltó repülőgépek.

A 8-as számú, adriai fő közlekedési út északi oldalán továbbra is ég a hegyoldal, de a tűz nem terjedt át a tengerparti oldalra. Selce és Crikvenica között újból megnyitották a hétfőn lezárt utat, Selce és Novi Vinodolski között azonban még mindig nem lehet közlekedni a terjengő füst miatt.

1500 turistát menekítettek ki a horvátországi erdőtüzek miatt

"A helyzet nagyon komoly... minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvására" - nyilatkozta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter.

A lángok még a reggeli órákban csaptak fel egy erdőben, Rijeka közelében, s a tűzvész a közeli Selce üdülőváros felé terjed. "Minden készen áll az evakuálásra" - mondta Ostojic, aki maga is ellátogatott Selcébe, ahol mintegy 150 tűzoltó küzd a lángok ellen. A helyzetet nehezíti, hogy a horvát tengerparton nagyon erős, 100 kilométer/órás sebességű szél fúj, ami szinte lehetetlenné teszi a tűz terjedésének megállítását.

Mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szállodáikat. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok.

Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működik. A Nova TV nevű tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sálakkal takarják el arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen. Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Moscenicka Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni. Ezt a tüzet végül sikerült megfékezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy embert vitt a halálba a dízel csettegő

Szakadékba zuhant egy 22 embert szállító mezőgazdasági munkagép a kínai Fucsien tartományban. Tovább olvasom